All inclusive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

All inclusive tarkoittaa tavallisesti valmismatkojen yhteydessä ilmoitettua hintaa, johon sisältyvät kaikki ruokailut ja tietyt juomat. Aterioita ovat yleensä aamupala, lounas, päivällinen sekä välipalat. Juomina tarjoillaan yleensä virvoitusjuomia ja paikallisia alkoholijuomia. Joissakin lomakohteissa all inclusive -hintaan saattaa kuulua myös retkiä tai muita aktiviteetteja.lähde?

All-inclusiven historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy Butlin tarjosi Butlin' Holiday Camps -nimellä perheille tarkoitettua all inclusive -majoitusta Iso-Britanniassa vuodesta 1936 lähtien.[1] Entinen huippu-urheilija Gérard Blitz ja hänen palaavien sotilaiden leirien varustamiseen käyttämänsä retkeilyvälinetehtaan omistajaperheen jäsen Gilbert Trigano puolestaan ideoivat ja perustivat Mallorcalle Club Méditerranéen vuonna 1950. Alku oli vaatimaton, sillä majoitus järjestettiin Yhdysvaltain armeijan ylijäämävarastoista ostetuissa teltoissa, joissa oli kenttävuoteet.[2]

Kohderyhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

All inclusive -matkaa käyttävät usein matkustajat, jotka mielellään pysyttelevät samassa lomakohteessa matkan ajan. Etua saattaa koitua etenkin lapsiperheille, joille helppo ruokaileminen ja edeltä käsin tiedossa olevat kustannukset saattavat olla avainasemassa lomakohdetta valittaessa. Samoin myös liikuntarajoitteiset matkustajat voivat nauttia all inclusive -järjestelyn helppoudesta.lähde?

Konseptin ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisaalta all inclusive -typpisen matkan sisältämien aterioiden, palvelun ja juomien laatu voi vaihdella sillä seurauksella, että kuluttajan voi olla vaikea verrata ennakkoon mikä on kokonaisuutena saadun palvelun ja tarjonnan kokonaishyöty. Usein käytäntönä on, että all inclusive -matkan käyttämättömiä aterioita ei hyvitetä, vaikka palvelua ei käytettäisi. All inclusive -aterioiden tarjoiluajat voivat olla rajoitetut ja tarjottavat lisämaksulliset palvelut muuttavat all inclusive -käsitettä. Osa matkakohteen all inclusive -aktiviteeteista voi olla maksuttomia vain määriteltyinä aikoina, "ilmaisen palvelun" määrä voi olla rajoitettu ja sisältö voi muuttua.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Furlough, Ellen: Packaging pleasures: Club Méditerranée and French consumer culture, 1950-1968. French Historical Studies, 1993, 18. vsk, nro 1, s. 65-81.
  • Gilbert Trigano, a founder of Club Med, died on February 3rd, aged 80. The Economist, 8.2.2001. Artikkelin verkkoversio.
  • Roisman Cooper, Barbara: Great Britons of Stage and Screen: In Conversation. Lanham (MD): Rowman & Littlefield Publishers, 2015. ISBN 978-1-4422-4620-1. (englanniksi)
  • Segreto, Luciano, Manera, Carles & Pohl, Manfred: ”Chapter 9: Club Méditerranée 1950-2002 (kirj. Ellen Furlough)”, Europe at the Seaside: The Economic History of Mass Tourism in the Mediterranean. Oxford, New York: Berghahn Books, 2009. ISBN 978-1-84545-323-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roisman Cooper 2015, 142
  2. Gilbert Trigano, a founder of Club Med, died on February 3rd, aged 80. The Economist, 8.2.2001. Artikkelin verkkoversio.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.