Alkukalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Panssarikalat” ohjaa tänne. Panssarikalat voi tarkoittaa myös panssarihaita.
Alkukalat
Cephalaspis-alkukalan rekonstruktio
Cephalaspis-alkukalan rekonstruktio
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Leuattomat kalat Agnatha
(luokittelematon): Alkukalat
Ostracodermi
Katso myös

  Alkukalat Wikispeciesissä

Alkukalat[1] tai panssarikalat[2][3] (Ostracodermi) olivat ordovikikaudella ilmestyneitä alkeellisia leuattomia kaloja, joilla oli panssari suojanaan niin kuin monella tuon ajan eläimellä. Ostrakodermit on aiemmin luettu yläluokkaan Agnatha, leuattomat selkärankaiset, johon kuuluvat myös nykyiset nahkiaiset ja limanahkiaiset. Ne olivat ensimmäisiä selkärankaisia.

Ryhmä jaetaan alkeellisempaan Heterostraci-alaluokan sisältävään Pteraspidomorphi-ryhmään ja kehittyneempään Cephalaspidomorphi-ryhmään. Nykyään näiden ei kuitenkaan katsota muodostavan yhteistä kehityslinjaa, ja Ostracodermi virallisena biologisena luokitteluyksikkönä on jäämässä pois käytöstä. Myös Agnatha-yläluokan luokitukseen on tullut muutoksia.[4] Muun muassa siten, että nykyään Cephalaspidomorphi-ryhmään luetaan lähinnä vain nykyisin elävät nahkiaiset, kun taas ennen joissakin yhteyksissä siihen luettiin lähes kaikki esihistoriallisetkin leuattomat kalat, kuten kilpikalat (Osteostraci), Galeaspida ja Pituriaspida.[5]

Alkukaloja pidetään hitaina, pohjassa viihtyneinä kalamaisina eläiminä, joiden uima-avut olivat alkeellisia. Useimmat lajit olivat alle 30 cm:n pituisia. Ne olivat ensimmäisiä eläimiä, jotka käyttivät kiduksiaan ainoastaan hengittämiseen,lähde? aikaisemmilla eläimillä ne olivat toimineet myös ravinnonotossa.

Ostrakodermit hävisivät devonikauden lopulla noin 350 miljoonaa vuotta sitten, kun leualliset kalat ilmestyivät.

  1. Tirri, Rauno ym.: Biologian sanakirja. Otava, 2001. ISBN 951-1-17618-8.
  2. Dahlström, H. (toim.) Maailman eläimet. Kalat, sammakkoeläimet, matelijat. Tammi, 1988. ISBN 951-30-6533-2.
  3. Biologian sanakirja (Tirri & al. 2001) käyttää kuitenkin panssarikalat-termiä leuallisten kalojen Placodermi-ryhmästä
  4. Jawless fish (Agnatha)Arkistoitu kopio Athena Review Vol. 5, no 1. Athena Publications, Inc.. Arkistoitu 6.2.2015. Viitattu 27.3.2015. (englanniksi)
  5. Cephalaspidomorphi:Galeaspida Paleos. Viitattu 28.3.2015. (englanniksi)