Alikapteeni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alikapteeni (ven. штабс-капитан, štabs-kapitan) oli vuodesta 1798 käytössä ollut Venäjän keisarillisessa armeijassa luutnantin ja kapteenin arvojen väliin sijoittunut sotilasarvo, jota Saksassa on vastannut lähinnä yliluutnantti, ja myöhemmin puna-armeijassa vanhemman luutnantin arvo. Arvo oli rankijärjestelmässä sijalla kymmenen, vuodesta 1884 sijalla yhdeksän. Ratsuväessä käytettiin vastaavasti aliratsumestarin arvoa. Ratsumestari yleensä tarkoitti kapteenin arvoista sotilasarvoa.

Nimitystä alikapteeni on käytetty Suomen suuriruhtinaskunnan armeijassa arvon alkuperäisenä käännöksenä sekä Venäjän keisarikunnan armeijassa palvelleiden sotilasarvon suomenkielisenä käännöksenä.lähde? Suomen arvojärjestyksissä vuosilta 1860–1897 arvo oli nimellä taapikapteeni tai taapiratsumestari.

Venäjän kielessä alikapteenin arvo oli suoraan käännettynä esikuntakapteeni, joka tulee saksan kielen sanasta Stab, joka tarkoittaa esikuntaa, ja eräänlaista esikuntapäällikköä, joka huolehtii esimiehensä poissa ollessa tavanomaisista asioista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Förvaltningshistorisk ordbok - stabskapten fho.sls.fi. Viitattu 2.1.2017.