Aliákmonas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aliákmonas
Αλιάκμονας
Aliákmonas-joki.
Aliákmonas-joki.
Alkulähde Grámmos, Píndos
40°21′03″N, 20°48′15″E
Laskupaikka Thermaïkóslahti
40°28′4″N, 22°39′15″E
Maat Kreikka
Pituus 297 km
Aliákmonas korostettuna satelliittikuvassa.
Aliákmonas korostettuna satelliittikuvassa.

Aliákmonas (kreik. Αλιάκμονας, kath.kreik. Αλιάκμων, Aliákmon), antiikin Haliakmon (m.kreik. Ἁλιάκμων, Haliakmōn; lat. Haliacmon), on joki, joka virtaa Länsi- ja Keski-Makedoniassa pohjoisessa Kreikassa. Se on Kreikan pisin joki ja sen pituus on 297 kilometriä.[1][2] Joki saa alkunsa Grámmos-vuorelta pohjoisesta Píndos-vuoristosta ja se laskee Thermaïkóslahteen Egeanmeren pohjoisosassa.

Aliákmonaksen Polýfytos-tekojärven ylittävä silta Sérvian lähellä.

Aliákmonas on pisin kokonaan Kreikan alueella virtaava joki. Pisin joki, joka virtaa vain pienemmältä osaltaan Kreikan alueella, on kuitenkin Struma eli Strymónas. Aliákmonas virtaa Kastorián, Grevenán, Kozánin, Imathían ja Pierian alueyksiköiden läpi. Joen suisto Thermaïkóslahdella yhtyy Axiós-joen suistoon.[3] Suistoalueet kuuluvat yhdessä Axióksen suiston kansallispuistoon.

Aliákmonaksen sivujokia ovat muun muassa Grámmos, Ladopótamos, Pramóritsa, Grevenítikos, Venétikos, Sarantáporos ja Tripótamos. Joessa on lukuisia patoja, joita käytetään muun muassa sähköntuotantoon ja tulvasuojeluun. Antiikin aikana ja vielä keskiajalla jokea pitkin pystyi purjehtimaan Thessalonikin tasangon poikki, mutta nykyisin Véroian eteläpuolinen voimalaitospato estää laivaliikenteen. Kozánin alueyksikön alueella joessa on suuri pato, joka muodostaa Polýfytos-tekojärven, joka on yksi Kreikan suurimpia. Järven ylittää suuri silta, joka kulkee Sérviasta Neráidaan.[3][1] Joen suurin leveys tekojärviä lukuun ottamatta on noin 120 metriä ja sen virtausnopeus on noin 1 metri sekunnissa.[4]

Kreikkalaisessa mytologiassa Haliakmon oli Okeanoksen ja Tethyksen poika.[3][5] Historian aikana joki on toiminut luonnollisena puolustusrajana pohjoisesta tulevia hyökkääjiä vastaan useita kertoja.[1] Ennen patojen rakentamista joen tulviminen oli suuri ongelma erityisesti sen alajuoksulla Alexándreiassa ja Véroiassa.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Aliákmon River Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.1.2014.
  2. Dill, William A.: Inland Fisheries of Europe, s. 83. EIFAC technical paper: Supplement. Numero 52. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1993. ISBN 9251033587. Teoksen verkkoversio.
  3. a b c d Aliakmonas Rover Kozani Guide. Arkistoitu 9.4.2016. Viitattu 15.8.2016.
  4. a b Aliakmonas River - Haliacmon River Greece Index. Viitattu 15.8.2016.
  5. Haliakmon Theoi Greek Mythology. Viitattu 15.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]