Alfred Ter-Mkrtchyan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alfred Ter-Mkrtchyan (s. 19. maaliskuuta 1971) on armenialainen, sittemmin Saksaa edustanut entinen kreikkalais-roomalaisen tyylin painija.

Neuvostoliiton edustajana 19-vuotias Ter-Mkrtchyan voitti ikäluokkansa Euroopan-mestaruuden 52-kiloisissa vuonna 1990. Seuraavana vuonna aikuisten sarjassa Aschaffenburgin EM-kisoissa hän sijoittui pronssille. Vuonna 1992 Ter-Mkrtchyan voitti kultaa Kööpenhaminan EM-kisoissa kukistettuaan loppuottelussa bulgarialaisen Bratan Tsenovin. Samana vuonna Barcelonan olympialaisissa hän jäi hopealle kultamitalin mentyä norjalaiselle Jon Rønningenille.

Kaudeksi 1993 Ter-Mkrtchyan siirtyi edustamaan Saksan liittotasavaltaa ja saavutti MM-pronssia Tukholman kisoista. Seuraavana vuonna hän saavutti pronssia Ateenan EM-kisoista ja voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa Tampereen MM-kisoissa, loppuotteluvastustajana azerbaidžanilainen Natik Aivazov. Vuonna 1995 Ter-Mkrtchyan saavutti hopeaa Besanconin EM-kisoita hävittyään loppuottelussa Armen Nazarjanille, ja pronssia Prahan MM-kisoista. Seuraavana vuonna hän saavutti jälleen EM-pronssia Budapestin kisoista, mutta Atlantan olympialaisissa sijoitus oli vasta yhdeksäs.

1997 Wrocławin MM-kisoissa Ter-Mkrtchyan sijoittui uudessa 54 kilogramman painoluokassa pronssille, minkä jälkeen siirtyi painoluokkaa ylemmäs 58-kiloisiin. Hän ei kuitenkaan sijoittunut EM-kisoissa mitaleille ja palasi jo seuraavalle kaudelle 54-kiloisiin. EM-kisoissa sijoitus jäi mitalisijojen ulkopuolelle, mutta 1999 Ateenan MM-kisoissa hän nousi pronssipallille kevyimmässä, 54 kilon painoluokassa. Pronssimitalin hän saavutti myös seuraavana keväänä Moskovan EM-kisoissa. Sydneyn olympialaisissa sijoitus oli viides. Seuraavana vuonna Ter-Mkrtchyan voitti sotilaiden MM-kultaa 58-kiloisten sarjassa, mutta jäi samassa painoluokassa Patraksen MM-kisoissa todella kauas kärkisijoista. Ter-Mkrtchyan yritti vielä päästä 2004 Ateenan olympiakisoihin, mutta lopetti uransa epäonnistuttuaan yrityksessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]