Alexander Ramstedt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alexander Ramstedt (9. tammikuuta 1848 Savonlinna16. helmikuuta 1889 Savonlinna) oli suomalainen kansakoulunopettaja, kirjailija ja suomentaja. Hän käytti nimimerkkejä A.R-dt, A.R:dt, A.R-st ja Aleksis Raunio.

Ramstedt kävi yläalkeiskoulun ja oli sitten lyhyen aikaa maanmittarin oppilaana kunnes lähti 1868 opiskelemaan Jyväskylän opettajaseminaariin. Hän valmistui kansakoulunopettajaksi sieltä vuonna 1872. Ramstedt oli kansakoulunopettajana Mikkelissä 1872–1875 ja toimi samalla myös Mikkelin lyseon laulun- ja voimistelunopettajana. Vuodesta 1875 Ramstedt oli kansakoulunopettajana Savonlinnassa ja hän oli myös kaupungissa ilmestyneen Savonlinna-lehden toimittajana vuodesta 1876.

Ramstedtin ensimmäiset kirjalliset tuotokset ilmestyivät Jyväskylän seminaarin oppilaiden J. H. Erkon, Olli Wuorisen ja Isa Aspin kokoamassa albumissa Suomen saloilta. Hän avusti myöhemmin useita lehtiä muun muassa Suomen Kuvalehteä ja hän julkaisi myös itse lyhyen aikaa Läheltä ja kaukaa-nimistä kirjallisuuslehteä.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mammonan orjuus ; kertoili Aleksis Raunio. Nuori Suomi 2. Edlund, Helsinki 1886

Suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johan Rudolf Pallin : Keski-ajan historia kansakoulujen tarpeeksi. Weilin ja Göös, Jyväskylä 1875
  • Karl Listner ja Friedrich Gerstäcker : Siirtolaisen elämän vaiheet ynnä Haaksirikon jälkeen : kaksi kertomusta Australiasta. Huvikirjasto nuorisolle 1. Weilin ja Göös, Jyväskylä 1875

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]