Aleksanterinsiipiputki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksanterinsiipiputki
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Apiales
Heimo: Sarjakukkaiskasvit
Suku: Siipiputket Smyrnium
Laji: olusatrum
Kaksiosainen nimi

Smyrnium olusatrum
L. (1753)

Katso myös

  Aleksanterinsiipiputki Commonsissa

Aleksanterinsiipiputki (Smyrnium olusatrum) on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, jota esiintyy Länsi- ja Etelä-Euroopassa, Välimeren alueella ja Makaronesian saarilla. Lajia hyödynnetään villivihanneksena monissa Euroopan maissa.

Aleksanterinsiipiputki on rotevakasvuinen, kitkeränmakuinen putkikasvi, joka kasvaa 50–150 senttimetriä korkeaksi. Lehdet ovat kolmeen kertaan kolmisormiset ja sormilehdykät tummanvihreät, kiiltävät, hammaslaitaiset. Sarjakukinto koostuu keltaisista kukista. Hedelmykset ovat mustat ja palleromaiset. Kasvi kukkii kevätkesällä. Se kasvaa usein lähellä merenrannikoita.[1] Aleksanterinsiipiputkea esiintyy Välimeren alueella (paitsi Egyptissä) sekä Kanariansaarilla, Madeiralla ja Azoreilla. Sitä kasvaa myös Britteinsaarilla villiintyneenä viljelykasvina.[2]

  1. Blamey, Marjorie, Fitter, Richard & Fitter, Alastair: Pohjois- ja Keski-Euroopan kukkakasvit (The wild flowers of Britain and Northern Europe). Suomentanut Taarna, Kirsti & Jorma. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1974. ISBN 951-30-3222-1.
  2. The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (englanniksi) Viitattu 2.12.2022.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.