Albert Pick

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Albert Pick (s. 15. toukokuuta 1922 Köln, Saksa) on saksalainen paperirahakeräilijä ja numismaatikko. Hänestä on kehittynyt alan tunnustettu auktoriteetti julkaistuaan vuonna 1974 maailman ensimmäisen modernin paperirahaluettelon Standard Catalog of World paper Money, josta tuli myöhempien painoksien myötä alan de-facto standardi ja referenssiteos.

Pick aloitti rahojen keräilyn vuonna 1930 keskittyen varsinkin Euroopan 1800-luvun ja 1920-luvun pulavuosien paperirahoihin ja hätärahoihin (saks. Notgeld). Myöhemmin hän opiskeli filosofiaa, historiaa ja kirjallisuutta. Vuoteen 1964 asti hän työskenteli kirjakustantajana, ennen kuin omistautui paperirahan keräilylle kokopäiväisesti.

Kun hänen rahakokoelmansa koko kasvoi 180 000 seteliin, ja siten liian suureksi yksityishenkilön ylläpitää, hän uskoi kokoelmansa Bayerische Hypotheken- und Wechselbankin (nykyään HypoVereinsbank) haltuun. Pick jatkoi kokoelman kartuttamista aina vuoteen 1985 saakka toimien pankin kuraattorina.

Albert Pick tunnetaan myös hänen mukaansa nimitetystä setelien numeroluokituksesta, Pick-numeroista, joita käyttämällä kansainväliset keräilijät voivat verrata tietoja ja tunnistaa keräilykohteet tarkasti.

Standard Catalog of World Paper Money -luettelonsa lisäksi Albert Pick on julkaissut useita muita kirjoja paperirahoista ja hänet on palkittu useilla kansainvälisillä palkinnoilla ja tunnustuksilla uransa mittaan.

Nykyään hän on vetäytynyt eläkkeelle ja elää Garmischissa Baijerissa.

Standard Catalog of World Paper Money[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Albert Pick (toim. George S. Cuhaj): Standard Catalog of World Paper Money Modern Issues, 1961-present, 12. painos (Paperback), 1064 sivua, Krause Publications(kesäkuu 2006), ISBN 0-89689-356-1