Albersin projektio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albersin projektiossa alueiden pinta-alat ovat oikeassa suhteessa, mutta niiden muodot vääristyvät.
Albersin projektion mukainen maailman­kartta, standardi­leveys­piireinä 20°N ja 50°N.

Albersin projektio eli Albersin oikeapintainen kartioprojektio on Heinrich C. Albersin vuonna 1805 keksimä karttaprojektio.[1] Se kuuluu kartio­projektioiden ryhmään, ja siinä käytetään kahta standardileveyspiiriä. Se on oikea­pintainen eli siinä eri alueiden pinta-alat ovat oikeassa suhteessa, mutta kartan mittakaava ei kaikkialla ole sama joka suuntaan eivätkä alueet näy oikean muotoisina. Standardi­leveys­piirien välisellä alueella nämä vääristymät ovat kuitenkin vähäisiä.

Albersin projektio on yksi Brittiläisen Kolumbian kartoissa käytettävistä projektioista [2] ja ainoa Yukonin territorion virallisissa kartoissa käytetty.[3] Sitä käyttävät myös Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus (USGS)[1] ja Yhdysvaltain väestönlaskentavirasto (USCB).

Koordinaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa käytetään kartan keskiosan kautta kulkevalle, kartassa pysty­suorana näkyvälle pituus­piirille (referenssi­pituus­piirille) merkintää λ0, referenssi­leveys­piirille merkintää φ0 sekä standardi­leveys­piireille merkintöjä φ1 ja φ2. Tällöin maanpinnan piste, jonka maan­tieteellinen leveys on ja pituus , kuvautuu tasolle pisteeseen, jonka karteesiset koordinaatit (x, y) ovat:[1][4]


missä

Erikoistapauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pohjois- tai etelänapa on toisena standardi­leveys­piirinä, sanotaan projektiota Lambertin oikea­pintaiseksi kartio­projektioksi. Siinä napa näkyy pisteenä, kun se Albersin projektiossa yleensä näkyy ympyrän­kaarena. Eräänlaisina Albersin projektion raja­tapauksina voidaan pitää myös Lambertin oikea­pintaisen taso­projektion sitä erikoistapauksta, jossa projektion keskus on navalla, sekä Lambertin oikea­pintaista lieriö­projektiota; näistä edellinen saadaan valitsemalla napa ja jälkimmäinen valitsemalla päiväntasaaja ainoaksi standardi­leveys­piiriksi.[5] Näissä tapauksissa on kuitenkin edellä esitettyjä kaavoja muutettava.[1]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Albers projection

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d John P. Snyder: ”Albers Equal-area Conic Projection”, Map Projections - A Working Manual, s. 98. Washington D. C.: United States Government Print Office, 1987. Teoksen verkkoversio.
  2. Map Projection Standard, General Standard British Columbia Resources Inventory Committee. Arkistoitu 14.3.2014. Viitattu 9.1.2015.
  3. Support & Info: Common Questions Geomatics Yukon. Viitattu 9.1.2015.
  4. Lambert Azimuthal Equal-Area Projection MathWorld. Viitattu 9.1.2015.
  5. Maps of Hemispheres and Continents Radical Cartography. Viitattu 9.1.2015.