Alankomaiden jalkapallo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jalkapallo on Alankomaiden suosituin urheilulaji. Maan ensimmäisen seuran, De Koninklijke Haarlemsche Football Clubin, perusti vuonna 1879 Pim Mulier, jota pidetään Alankomaiden jalkapallon perustajana [1]. 1890- ja 1900-luvuilla lajin suosio jatkui ja moni maan suurseura sai alkunsa: Sparta Rotterdam vuonna 1888, AFC Ajax vuonna 1900 ja Feyenoord vuonna 1908.

Alankomaiden kuninkaallinen jalkapalloliitto, KNVB, perustettiin vuonna 1889. Alankomaiden jalkapallomaajoukkue, lempinimeltään Oranje, on menestynyt hyvin arvokisoissa ja on voittanut muun muassa Euroopan mestaruuden 1988. 1970-luvulla Alankomaat tuli tunnetuksi totaalisesta jalkapallosta, jonka lanseerasi valmentaja Rinus Michels. 1970-luvulla Alankomaat menestyi jalkapallossa erinomaisesti: Ajax voitti kolme kertaa Euroopan cupin ja maajoukkue selvisi kaksi kertaa peräkkäin MM-finaaliin. Myös PSV Eindhoven ja Feyenoord kuuluvat Ajaxin ohella Euroopan menestyneimpiin seurajoukkueisiin.

Alankomaiden korkein sarjataso on Eredivisie, jossa pelaa 18 joukkuetta. Toiseksi korkein sarjataso on Eerste Divisie, joka tunnetaan myös sponsorinimellä Jupiler League. Eerste Divisiessä pelaa 20 joukkuetta. Kolmanneksi korkein sarjataso on Hoofdklasse, joka on korkein amatööritaso. Hoofdklassessa on kuusi lohkoa, joissa jokaisessa on 14 joukkuetta. Kaudesta 2010–2011 lähtien sarjajärjestelmä uusiutuu siten, että kolmanneksi korkeimmaksi tasoksi tulee Topklasse, joka koostuu kahdesta 16 joukkueen lohkosta. Eerste Divisie supistuu samalla 18 joukkueeseen ja Hoofdklassesta tulee neljänneksi korkein sarjataso.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]