Alangu mastiff

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alangu mastiff
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 2 500–5 000 vuotta sitten
Alkuperäinen käyttö suurriistan metsästys
Nykyinen käyttö vahtikoira, koiratappelut
Muita nimityksiä Indian Mastiff, Sindh Mastiff, Bully Kutta
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 69 cm
Väritys fawn, punainen tai musta
- musta maski

Alangu mastiff, myös pakistaninmastiffi tai sindh mastiff on intialainen molossikoira. Se on yksi kolmesta mastiffirodusta, joita tavataan eri puolilla Intian niemimaata ja Irania. Rotu on yleinen Pakistanissa, jossa sitä käytetään taistelukoirana. Alangu mastiff tarkoittaakin nykyään usein samaa koiraa kuin siellä tavattu bully kutta, joka on myös yleisnimitys kaikille pakistanilaisille taistelukoirille. Jotkut harrastajat pitävät kuitenkin bully kuttaa omana rotunaan.[1][2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alangu on kookas mastiffi, jolla on upeat mittasuhteet ja jalo ryhti. Korvat perinteisesti typistetään. Selkä on pitkä. Raajat ovat lihaksikkaat ja raskaat. Häntä suippenee kärkeä kohden. Säkäkorkeus on noin 69 cm.[3] Vuonna 1864 se oli kuitenkin nykyistä kookkaampi (76,2–86,3 cm korkea).lähde? Väri voi olla fawn, punainen tai musta. Musta maski on erittäin yleinen, ja rinnassa voi olla valkoset merkit.[3]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alangu on voimakas ja vahvatahtoinen. Se ei alun perin ollut aggressiivinen muita koiria kohtaan. Siitä on kuitenkin myöhemmin jalostettu sellainen koiratappeluita varten ja on sen vuoksi on sopiva myös vahtikoiraksi. Pakistanissa alangua käytetään edelleen koiratappeluihin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2 500–5 000 vuotta sitten Intiassa ja Persiassa esiintyi sekä alanguja, assyrianmastiffeja että alaunteja. Ensiksi mainittu oli kehittynyt Thanjavurin, alueella Tamil Nadun osavaltiossa[3] , ja sitä käytettiin suurriistan metsästykseen. Menetettyään alkuperäisen käyttötarkoituksensa rotua alettiin käyttää tappelu- ja vahtikoirana. Myös Persian armeija käytti sitä vartiointitehtäviin. Ajan kuluessa se alkoi harvinaistua, koska suurosa ihmisistä oli unohtanut sen olemassaolon.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alangu Mastiff EasyPetMD. Viitattu 27.3.2015.
  2. Bully Kutta EasyPetMD. Viitattu 27.3.2015.
  3. a b c Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 326. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]