Puikkokanuke

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alangium chinense)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puikkokanuke
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Cornales
Heimo: Kanukkakasvit Cornaceae
Suku: Kanukkeet Alangium
Laji: chinense
Kaksiosainen nimi

Alangium chinense
(Lour.) Harms

Puikkokanukkeen levinneisyys
Puikkokanukkeen levinneisyys
Katso myös

  Puikkokanuke Wikispeciesissä
  Puikkokanuke Commonsissa

Puikkokanuke (Alangium chinense) on kanukkakasvien (Cornaceae) heimoon, kanukkeiden (Alangium) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, joka voi kasvaa korkeimmillaan 24 metriä korkeaksi. Puun runko voi puolestaan kasvaa 30 cm paksuksi.

Puikkokanuke kasvaa luonnossa Itä-Afrikan trooppisissa osissa sekä itäisessä Aasiassa Intiasta Malesiaan. Lajia tavataan luonnossa lähinnä vuoristometsissä sekä erilaisilla häirityillä kasvupaikoilla. Itä-Afrikassa lajia tavataan aina 2000 metrin korkeuteen asti, mutta Aasiassa Himalajalla sitä voi kasvaa 3000 metrin korkeuteen saakka.

Puikkokanuke on yksi kiinalaisen yrttilääketieteen peruskasveista (yksi 50 perusyrtistä) ja sitä kerätään yleisesti luonnosta sekä toisinaan myös kasvatetaan. Lajia on käytetty lääkekasvina myös itäisessä Afrikassa, jossa myös lajin puuainesta käytetään paikallisesti. Lisäksi lajia kasvatetaan joskus koristekasvina ja sillä on arvioitu olevan potentiaalista käyttöä eri alueiden uudelleenmetsittämisprojekteissa.

Puikkokanuke on nopeakasvuinen kasvi ja kasvatettuna se menestyy keskiravinteisessa ja hyvin vettä läpäisevässä maaperässä. Kasvi tarvitsee täysin valoisan, mutta suojaisen kasvupaikan. Lajia lisätään siemenistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]