Aksiothea Fleiuslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aksiothea Fleiuslainen (300-luvun alku eaa.) oli antiikin kreikkalainen filosofi.[1] Hän oli yksi kahdesta Platonin nimeltä tunnetusta naispuolisesta oppilaasta Akatemiassa, Lastheneia Mantineialaisen ohella.

Aksiothea oli kotoisin Fleiuksesta, Peloponnesoksella sijainneesta kaupungista joka oli Spartan vallan alla. Themistios kertoo Aksiothean lukeneen Platonin Valtion ja matkustaneen sen jälkeen Ateenaan tämän oppilaaksi.[2] Diogenes Laertios kertoo hänen opiskelleen Akatemiassa mieheksi pukeutuneena.[3] Platonin kuoltua Aksiothea jatkoi tämän seuraajan Speusippoksen oppilaana.[4][1]

Oksyrhynkhoksesta löydetty papyruskatkelma mainitsee naisen, joka opiskeli Platonin, Speusippoksen ja Menedemoksen oppilaana,[5] ja joka oli ”nuorena ihastuttava ja täynnä teeskentelemätöntä suloutta”. Naisen nimi ei ole säilynyt, mutta kyseessä on todennäköisesti Aksiothea tai Lastheneia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 449. Osa I. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio.
  2. Themistios: Orations, 23. 295C.
  3. Diogenes Laertios (DL): Merkittävien filosofien elämät ja opit III.46.
  4. DL IV.2.
  5. P.Oxy 3656 Oxyrhynchus Online. The Imaging Papyri Project, University of Oxford. (englanniksi) (muinaiskreikaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]