Ajuri (Pinokkio)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajuri (eng. The Coachman) on Carlo Collodin vuoden 1883 romaanissa Pinokkio esiintyvä fiktiivinen hahmo.

Ajuri esiintyy romaanin kappaleessa XXXI, jossa häntä kutsutaan myös nimellä The Little Man (it. L'Omino). Ajurilla on punaiset vaatteet, mustat housut ja hattu ja hän ajaa 24 aasin vetämää vaunua. Romaanissa ajuri ottaa Pinokkion ja tämän ystävän Candlewickin vaunuunsa kyytiin, mutta Pinokkio joutuu istumaan aasin selkään vaunun ollessa aivan täynnä ja myöhemmin ajuri puree yhdeltä aasilta puolet korvasta irti tämän heitettyä Pinokkion pois selästään. Myöhemmin paljastuu, että aasit ovat oikeasti ihmisiä ja Ajuri vie kyydissään olevat lapset Huvitusten saarelle, missä he muuttuvat oikeiksi aaseiksi. Myöhemmin Ajuri vierailee Pinokkion ja Candlewickin luona, jotka ovat muuttuneet aaseiksi ja myy Pinokkion sirkukseen ja Caldlewickin maanviljelijälle tienaten isot rahat.

Disneyn vuoden 1940 Pinokkio-elokuvassa Ajurilla on kaksi apulaista Rehti Repo (eng. Honest John) ja Kimi Keppostin (eng. Gideon), joiden avulla hän sieppaa lapsia ja houkuttelee heidät Huvitusten saarelle. Ajuri vie lapset, Pinokkion mukaanlukien saarelle veneellä ja rohkaisee lapsia käyttäytymään saarella kuin aasit, mikä lopulta johti siihen, että lapset oikeasti muuttuivat aaseiksi. Ajurilla on saarella muita apulaisia, jotka vangitsevat aaseiksi muuttuneet lapset häkkeihin Ajurin tarkistettaviksi. Ajuri hiljensi huutavat lapset ruoskallaan ja sanoi aaseiksi muuttuneille lapsille, että he ovat nyt saaneet hauskanpitonsa ja joutuvat nyt maksamaan siitä. Kun lapset olivat täysin menettäneet puhekykynsä, Ajuri myi heidät eteenpäin suolakaivoksille. Pinokkio onnistui pakenemaan saarelta puoliksi aasiksi muuttuneena. Ajurin kohtalo ei ole tiedossa ja hän on ainoa tunnettu Disneyn pahis, joka elokuvassa selvisi teoistaan ilman rangaistusta.

Ajuri esiintyi myös vuoden 1972 Pinokkion seikkailut-animaatioelokuvassa, jossa hän ei ollut yhtä paha, kuin romaanissa. Vuoden 1992 elokuvassa Ajuri oli yhtä paha, kuin Disneyn elokuvaversiossa. Vuoden 1996 elokuvassa Pinokkio huijaa Ajurin putoamaan kirottuun vesialtaaseen ja hän muuttuu merihirviöksi, joka ui pois merelle. Saman vuoden samannimisessä videopelissä Pinokkio taistellessaan Ajuria vastaan saa hänet putoamaan jyrkänteeltä alas.

Ajuri esiintyi myös Mikin klubi-sarjan jaksossa "Mickey vs. Shelby". Romaanissa Descendants: Isle of the Lost paljastetaan, että Ajuri on vihdoinkin saanut rangaistuksen teoistaan, kun hänet pakotettiin vuoden aikana etsimään kaikki aaseiksi muuttamansa lapset ja palauttamaan heidät normaaleiksi, minkä jälkeen Ajuri karkoitettiin Isle of the Lostille. Ajuri pitää saarella taksifirmaa kuljettaen saaren asukkaita paikasta toiseen oikeiden aasien vetämillä vaunuilla.