Ajopiirturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajopiirturin kiekko.

Ajopiirturi on laite, joka piirtää ajopiirturikiekolle kuvaajaa ajoneuvon nopeudesta ajan suhteen. Ajopiirturi on lakisääteisesti pakollinen kuorma- sekä linja-autoissa. Ajopiirtureita käytetään myös joissain liikennetraktoreissa. Suomessa piirturipakko astui voimaan vuonna 1978.

Ajopiirturin kiekosta nähdään ajoneuvon ajonopeus, kuljettu matka sekä kuljettajan työ- ja taukoajat. Kiekosta tulee näkyä kuka kiekolla on ajanut sekä kuljetettujen ajoneuvojen rekisterinumerot. Kiekko on aina kuljettajakohtainen.[1] Kuljettajan on pidettävä ajossa mukanaan 28 edeltävän päivän kiekot. 28 päivän jälkeen säilytysvelvollisuus siirtyy ajoneuvon haltijalle yhden vuoden ajaksi.

Analoginen ajopiirturi.

Yksinkertaisimmillaan ajopiirturi on nopeusmittarin taakse asetettava, vakionopeudella pyörivä pahvikiekko, johon nopeusmittarin viisariin kiinnitetty neula piirtää nopeuden kuvaajaa ajan funktiona. Tällöin kiekko tulee vaihtaa uuteen vähintään 24 tunnin välein. Ajopiirturin läheisyydessä on valitsin, jolla piirturille kerrotaan tekeekö kuljettaja työtä, viettää taukoa tai odottaa esimerkiksi lastaukseen pääsyä. Uudet piirturit siirtyvät automaattisesti piirtämään ajamista, kun ajoneuvo alkaa liikkua, mutta vanhimmissa piirtureissa myös ajon valitseminen pitää suorittaa käsin. Yhteen ajopiirturiin voidaan asettaa kaksi piirturin kiekkoa, joista toinen on varakuljettajan. Kun varakuljettaja ja kuljettaja vaihtavat paikkaa, myös kiekkojen paikka piirturissa pitää vaihtaa.

Digitaalinen ajopiirturi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Digitaalinen ajopiirturi.

Uusissa, 1. toukokuuta 2006 jälkeen rekisteröidyissä kuorma- ja linja-autoissa pitää olla vanhan pahviselle kiekolle piirtävän ajopiirturin sijaan digitaalinen ajopiirturi.[2] Niissä kuljettaja syöttää laitteeseen vuoron aluksi luottokortin kokoisen kuljettajakorttinsa. Kuljettajan pitää myös syöttää valtio, jossa ajo aloitetaan sekä ajon loputtua valtio, johon ajo lopetettiin. Ajopiirturi tallentaa tiedot ajoneuvosta, ajoajasta ja -nopeuksista sekä muista ennen pahviselle kiekolle mekaanisesti tallennetuista tiedoista sekä kuljettajakortille että ajopiirturin muistiin. Digitaalinen ajopiirturi voi ilmoittaa äänimerkein, kun lakisääteinen lepoaika lähestyy tai ajoaika on loppumaisillaan.

  1. Ajopiirturi - Tyosuojelu.fi - Työsuojelu Ajopiirturi. Viitattu 18.9.2023.
  2. Kuljettajan käsikirja, s. 30. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry, 2011. ISBN 978-951-9294-10-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]