Ajolähtö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo pesäpallotilanteesta. Elokuvasta kertoo Ajolähtö.

Ajolähdöllä tai ajotilanteella tarkoitetaan pesäpallossa tilannetta, jossa sisävuorossa olevalla joukkueella on etenijä jokaisella pesällä pallon irrotessa ensimmäiseen lyöntivuorossa olevalle lyöjälle tarkoitettuun syöttöön syötön laadusta riippumatta.[1] Ajotilanteessa jokainen alkuperäisellä pesällään oleva etenijä on vaihtopakon alainen lyöjän muuttuessa lopullisesti juoksijaksi eli viimeistään tämän saadessa kolmannen oikean syötön. Vaihtopakon alainen pelaaja on turvassa pesällään, kunnes toinen juoksija tai pallo saapuu kyseiselle pesälle. Jos viimeinen lyönti on laiton ajolähtö raukeaa.[2]

Määritelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pesällä olevaksi etenijäksi katsotaan juoksija, joka on pesässä, sen vara-alueella tai kärkkymässä/etenemässä pesältä. Myös edelliseltä laittomalta lyönniltä palaamassa olevan juoksijan katsotaan tässä olevan pesällä.
  • Ajolähdön syntyhetki on pallon irtoaminen syöttöön, jos lukkari vain nykäisee ei ajolähtöä vielä synny. Jos joku pesistä tyhjenee ennen ensimmäistä syöttöä, ajolähtöä ei kyseisessä tilanteessa synny. Esim. Lukkari nykäisee, juoksija 3-pesältä irtoaa ja palaa.
  • Ajolähdön synnyttyä se on voimassa, kunnes jokainen juoksija on päässyt turvaan seuraavalle pesälle, palanut tai haavoittunut tai tämän eteneminen on mitätöity. Myös tuplahaava on mahdollinen. Jos joku pesistä tyhjenee ajolähdön synnyttyä, on alkuperäisillä pesillä olevilla juoksijoilla vaihtopakko edelleen voimassa. Ajolähtö raukeaa kuitenkin lyöjän palaessa laittomaan lyöntiinsä (viimeinen lyönti tai lyöjän rikkomus, joka tekee lyönnistä laittoman, tällöin tuomitaan estäminen) tai lukkarin syöttäessä seuraavalle lyöjälle.
  • Lyöjä muuttuu lopullisesti juoksijaksi, kun hän palaa, saa turvan ykköspesällä tai hänen paluutiensä kotipesään katkeaa. Paluutie katkeaa, jos lyöjä on irti kotipesästä hetkellä, jolloin lyödystä pallosta otetaan koppi, tai lyöjä on irti kotipesästä pallon ollessa kotipesässä olevan ulkopelaajan hallussa, pois lukien tilanne, jossa lyöjä on edennyt laittomalla lyönnillä tai edennyt ennen etenemisoikeutta kopin tai laittoman lyönnin jälkeen. Kopin tai laittoman jälkeen kärkkyvä pelaaja on poltettavissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]