Aila Airo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aila Airo-Paul (15. huhtikuuta 192627. huhtikuuta 2005)[1] oli suomalainen kosmetologi ja yrittäjä. Hänen isänsä oli kenraali A. F. Airo.

Aila Airo opiskeli alaa Suomen ainoassa kosmetologikoulussa Académie Scientifique de Beautéssa, josta hän valmistui vuonna 1946. Hän perusti kotinsa yhteyteen pienen vastaanoton, vaikka sodan jälkeisessä Suomessa hoitotuotteita tai -laitteita oli saatavilla varsin rajoitetusti. Airo piti tärkeänä välittää oikeata tietoa kosmetologin työstä, ja hän kirjoitti artikkeleita ja antoi haastatteluja jo 1960-luvulta alkaen.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aila Airo piti ensimmäisenä Suomessa ihonhoito- ja meikkikursseja kuluttajille. Hän etsi itse ratkaisuja muun muassa herkän ihon erityisongelmiin, ja niin liiketoiminta laajeni jo 1960-luvulla ammattikosmetiikan maahantuontiin. Airo otti omalle allergiselle iholleen hyväksi havaitsemansa ammattikosmetiikkasarjan Doctor Eckstein käyttöön omaan kauneushoitolaansa ja verkostojensa kautta kollegoille. Verkostoituminen myös ulkomaille oli tuohon aikaan iso ponnistus.

Airo perusti Helsinkiin Aleksanterinkadulle vuonna 1964 Suomen ensimmäisen selektiivisen kosmetiikan erikoisliikkeen Beautyboxin, jossa työskenteli ammattikosmetologeja. Erityisesti nuorille, ”meikkileikkimielisille”, suunnatun Meikkipussin Airo perusti vuonna 1973.

Aila Airo-Paulin kuoltua hänen tyttärensä, yrittäjät SKY-kosmetologi Anitra Airo-Pimiä ja kauppatieteen maisteri Satu Söderlund jatkavat kauneudenhoitoalan perheyritystä ja Anitran tyttäret muotoilija (AMK) Katja Kemppi ja SKY- ja CIDESCO-kosmetologi Nunnu Järvilehto työskentelevät yrityksessä.

Järjestötyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aila Airo-Paul toimi aktiivisesti myös alansa järjestötyössä, muun muassa Kosmetologien yhdistyksen varapuheenjohtajana, Kosmetologien yhdistyksen opiston johtokunnassa, Helsingin kemikalikauppiasyhdistyksen ja Kemikalikauppiasliiton hallituksissa ja alan järjestöjen erilaisissa toimikunnissa ja työryhmissä. Hänelle myönnettiin työstään kunniamerkkejä ja -jäsenyyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koivukoski, Rali: Muistot: Aila Airo-Paul Helsingin Sanomat. 27.4.2005. Viitattu 11.5.2019.