Ahmattiankeriaat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmattiankeriaat
Ahmattiankerias (Saccopharynx ampullaceus)
Ahmattiankerias (Saccopharynx ampullaceus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahmattiankeriaskalat Saccopharyngiformes
Heimo: Ahmattiankeriaat
Saccopharyngidae
Bleeker, 1859
Katso myös

  Ahmattiankeriaat Wikispeciesissä
  Ahmattiankeriaat Commonsissa

Ahmattiankeriaat (Saccopharyngidae) on valtamerisen syvissä vesissä tavattava ahmattiankeriaskaloihin kuuluva heimo.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmattiankeriaisiin kuuluu noin 10 lajia yhdessä suvussa. Lajeja ovat muun muassa ahmattiankerias (Saccopharynx ampullaceus) ja siima-ahmattiankerias (Saccopharynx schmidti). Lajit voivat saavuttaa jopa kahden metrin pituuden, josta pitkän ja ohuen siimamaisen pyrstön osuus on suuri. Pyrstön päässä voi olla myös luminoivia elimiä. Pää ahmattiankeriaslajeilla on suurikokoinen ja kita ulottuu hyvin pitkälle pienten silmien taakse. Suussa on kolme tai neljä riviä teräviä kaartuvia hampaita. Koiraiden hajuaistielimet ovat hyvin kehittyneet ja ruuansulatuselimet ovat alkeelliset.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmattiankeriaiden heimoon kuuluvia lajeja tavataan Atlantin, Intian valtameren ja Tyynenmeren alueilta. Ne elävät syvissä vesissä 1 000–3 000 metrin syvyydessä merenpinnasta. Niiden ravintoa ovat pääasiassa kalat ja ne voivat syödä hyvin kookkaitakin saaliita suuren kitansa ja venyvän vatsalaukkunsa ansiosta.[1][2][3]

  1. a b Family Saccopharyngidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 30.7.2011. (englanniksi)
  2. a b Joseph S. Nelson: Fishes of the world, s. 125. John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 30.07.2011). (englanniksi)
  3. a b Order Saccopharyngiformes cyematidae, Bobtail eels (pdf) Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO. Viitattu 30.7.2011. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.