Agde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agde illalla

Agde [aɡdə] on kunta ja kaupunki Hérault’n departementissa entisellä Languedoc-Roussillonin hallintoalueella (nyk. Occitanie) Ranskassa. Kunnassa oli 19 988 asukasta vuoden 1999 väestönlaskennassa. Agden pinta-ala on 51 neliökilometriä.[1]

Agde sijaitsee Välimeren rannalla Béziersin ja Sèten kaupunkien puolessavälissä. Kaupungin eteläpuolen niemi Cap d’Agde on tunnettu vilkkaasta vierasvenesatamastaan ja suuresta naturistien lomakeskuksesta[2].

Agde on perinyt nimensä sen paikalla sijainneelta antiikin ajan Agathen (lat. Agatha) kaupungilta. Agathe oli alun perin Massalian perustama kreikkalainen siirtokunta ja kauppa-asema. Myöhemmin se kehittyi tavalliseksi roomalaiseksi kaupungiksi.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Recensement de la Population Francaise Mars 1999 INSEE. Viitattu 3.7.2008. (ranskaksi)
  2. Naturism in the Cap d’Agde (Arkistoitu – Internet Archive), Cap d’Agden matkailusivusto. Viitattu 19.7.2017.
  3. Hansen, Mogens Herman & Nielsen, Thomas Heine: An Inventory of Archaic and Classical Poleis, s. 159. An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. Oxford: Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-814099-1.
  4. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”AGATHA (Agde) Hérault, France”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.