Accrington FC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taulukko Accrington FC:n liigasijoituksista vuosina 1889-1893.

Accrington Football Club on entinen jalkapalloseura Englannista. Accrington FC, lempinimeltään Owd Reds, oli yksi Englannin liigan kahdestatoista alkuperäisestä joukkueesta ja niistä ainoa, joka ei ole enää toiminnassa.

Accrington FC perustettiin Accringtonissa (nyk. Hyndburn, Lancashire) vuonna 1876 paikallisten jalkapalloilijoiden kokoontuessa pubiin. Joukkue osallistui ensimmäisen kerran Lancashire Cupiin 1879 ja FA Cupiin 1881. Vuonna 1884 joukkueesta tuli osa Englannin jalkapalloliiton vastaista ryhmittymää, kun kävi ilmi, että Accrington FC oli edellisenä vuonna maksanut pelaajapalkkioita, joka vielä tuolloin oli sääntöjenvastaista. Tämän vuoksi seura erotettiin jalkapalloliitosta ja diskattiin FA Cupista kahtena kautena peräkkäin.

Ammattilaisuuden tullessa sallituksi kesäkuussa 1885 Accrington FC liittyi takaisin jalkapalloliittoon ja oli mukana Englannin liigan perustamiskokouksessa 11. huhtikuuta 1888. Liiga käynnistyi 8. syyskuuta ja Accrington kohtasi vieraspelissä Evertonin, joka silloin pelasi kotiottelunsa Anfieldillä. Ottelu päättyi Evertonin 2–1-voittoon. Myös toinen nykyinen Valioliiga-joukkue, Blackburn Rovers, pelasi kaikkien aikojen ensimmäisen liigaottelunsa Accringtonia vastaan. 15. syyskuuta Blackburnin Leamington Roadilla käyty ottelu päättyi 5–5-tasapeliin. Ensimmäisellä kaudella 1888–1889 Accrington FC sijoittui sarjassa seitsemänneksi.

Kausi 1889–1890 oli Accrington FC:n menestyksekkäin kausi. Seuran viidestä Englannin liigassa pelaamasta kaudesta se oli ainoa, jolloin joukkue voitti enemmän sarjapelejä kuin hävisi. Lyhyt liigataival päättyi kaudella 1892–1893 joukkueen jäätyä 1. divisioonan viimeistä edeltäväksi eli sijalle 15. 22. huhtikuuta 1893 joukkue pelasi viimeisen sarjapelinsä kohdatessaan karsintaottelussa Nottinghamin Trent Bridgellä 2. divisioonassa toiseksi tulleen Sheffield Unitedin. United voitti ottelun 1–0 ja Accrington putosi 2. divisioonaan.

Accrington FC ei kuitenkaan pelannut ainoatakaan ottelua 2. divisioonassa, sillä pudottuaan pääsarjasta joukkue luopui kokonaan liigapaikastaan ja liittyi kaudeksi 1893–1894 Lancashire Leagueen. Samoihin aikoihin joukkue ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Owd Redsin tarina sai lopullisen päätepisteensä 11. tammikuuta 1896, kun joukkue hävisi Lancashire Cupissa Darwenille tyrmäävästi 12–0.