Koordinaatit: 9.08°N, 79.57°E

Aataminsilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aataminsilta on särkkäjono Intian ja Sri Lankan välisessä salmessa.
Aataminsilta Landsat-5 satelliittikuvassa (1988).

Aataminsilta[1] (hindiksi Ādam Kāpul,[1] engl. Adam's Bridge,[1] tamiliksi Āthām Pāpam[1]), (myös Ram Sethu) on kalkkikivestä muodostunut särkkäjono Sri Lankalle kuuluvan Mannarin saaren ja Intialle kuuluvan Rameswaramin saaren välillä. Britit nimesivät tämän hinduille pyhän paikan Adam’s Bridgeksi eli Aatamin sillaksi aikana, jolloin he pitivät Intiaa siirtomaanaan.

Matalikko on noin 30 kilometriä pitkä[2] ja osin vedenpinnan yläpuolella. Syvimmilläänkin se on vain noin metrin syvä.[3] Sen väitetään olleen kulkukelpoinen jalan vielä 1400-luvulla, kunnes vuoden 1480 pyörremyrsky katkaisi yhteyden. Merenkulun helpottamiseksi matalikkoa yritettiin syventää ruoppaamalla jo 1838, mutta väyliä ei saatu säilymään.[3] Uusien 2000-luvun merenkulkuväylähankkeiden vastatoimena tälle hinduille pyhälle alueelle on käynnistetty myös suojeluhanke.[4]

Yhdysvalloissa matalikosta käytetään poliittisesti korrektimpaa nimitystä ”Raman silta”. Hindulaisen Ramayana-teoksen mukaan Raman alaiset rakensivat sillan hänen käskystään. Hän käytti siltaa hakeakseen vaimonsa Sitan Sri Lankasta, jonne Ravana oli hänet kaapannut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hakulinen Kerkko, Paikkala Sirkka: ”Taulukko 1”, Pariisista Papukaijannokkaan, s. 11. Eksonyymit (suomenkieliset nimet). Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. ISBN 978-952-5446-80-7.
  2. Etäisyys saatu Google Earthistä
  3. a b Adam's Bridge britannica.com, viitattu 22.1.2015 (englanniksi)
  4. Ram Sethun suojelusivusto (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)