Aarne Tenhovaara

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aarne Johannes Tenhovaara (7. toukokuuta 1890 Halikko20. tammikuuta 1945 Helsinki) oli suomalainen valokuvaaja. Hänet tunnettaan myös nimellä A.J. Tenhovaara sekä signeerauksellaan AJT.

Halikossa syntynyt Tenhovaara muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1922. [1] Hän vaikutti New Yorkissa kymmenen vuoden ajan pitäen kaupungissa omaa valokuvaamoa. Vuonna 1933 Tenhovaara palasi Suomeen ja perusti valokuvastudion Helsinkiin. Yhdysvalloissa ammentamansa opin ja uusinta mallia olevan välineistönsä avulla hän onnistui nopeasti tekemään valokuvaamostaan Helsingin merkittävimmän. 1940-luvulla Valokuvaamo Tenhovaarassa työskenteli useita Suomen huippukuvaajia, muun muassa lahjakkaat Salme Simanainen ja Päivi Kosonen.

Muutamassa vuodessa Tenhovaaran studiosta tuli jo Pohjoismaiden suurin. Siellä kävi kuvauttamassa itseään koko pääkaupungin seurapiiri, näyttelijöistä ja muista taiteilijoista teollisuusvaikuttajiin. Tenhovaara oli jo 1930-luvun lopulta lähtien hoitanut Suomen Filmiteollisuuden elokuvien still-kuvaukset. Niiden myötä hän sai itsekin pienen roolin kahdessa SF:n tuotannossa. Elokuvien lisäksi Tenhovaara tunnettiin myös tanssiesitysten valokuvaajana. [2]

Aarne Tenhovaara kuoli sydänkohtaukseen Helsingissä tammikuussa 1945.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellis Island Foundation
  2. Tanssin alkuajat elävät vain valokuvissa 5.4.1998. Helsingin Sanomat. Viitattu 23.8.2012.