AKM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AKM
AKMS
AKM varustettuna NSP-3 -valonvahvistintähtäimellä.

AKM (ven. автомат Калашникова модернизированный, avtomat Kalašnikova modernizirovannyi) on AK-47-rynnäkkökiväärin modernisoitu versio, jota on valmistettu huomattavasti enemmän kuin alkuperäistä AK-47:ää. Aseen valmistus aloitettiin vuonna 1959 ja se oli massatuotannossa AK-74-kivääriin siirtymiseen asti. AKMS on kiväärin maahanlasku- ja panssarijoukoille tarkoitettu taittotukkinen versio.

Suurin ero AK-47-kivääriin on levyprässätty runko aiemman jyrsityn sijasta. Pienempiä eroja ovat muun muassa uudelleenmuotoiltu etutähtäin, vaihdin, laatikon kansi ja piipussa lusikkamallinen kompensaattori. Myös takatähtäimen säätövara muutettiin 800 metristä tuhanteen metriin. Myöhemmässä vaiheessa pistoolikahvoja alettiin valmistaa bakeliitista puisten sijaan; myös bakeliittilippaiden valmistus aloitettiin kokometallisten lisäksi. Toiminnallisesti ase on sama kuin edeltäjänsä AK-47. AKM käyttää AK-47:n tapaan 7,62×39 mm patruunoita ja aseen lippaat ovat yhteensopivia AK-47:n ja RPK-pikakiväärin kanssa.

Asetta on valmistettu ja viety useaan maahan ja kopioineen se onkin useimmiten tavattu Kalašnikov-sarjan ase. Vaikkei AKM olekaan enää virallisesti Venäjän asevoimien palvelusase, sitä käytetään edelleen. Syynä tähän on 7,62×39 mm patruunan AK-74:ssä käytettyä 5,45×39 mm patruunaa parempana pidetty läpäisykyky.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]