ACT UP

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) on perustettu vuonna 1987 New Yorkissa Gay and Lesbian Community Services Center:ssä. Liike kuvailee itseään "monenkirjavaksi, ei-poliittiseksi liikkeeksi, jonka yksilöitä yhdistää suuttumus ja sitoumus suoraan toimintaan AIDS-kriisin lopettamiseksi" ("a diverse, non-partisan group of individuals united in anger and committed to direct action to end the AIDS crises"). Liike sai kipinän perustamiseensa Yhdysvaltojen hallinnon tehottomuudesta ja kyvyttömyydestä toimia AIDS-kriisin hillitsemiseksi läpi 1980-luvun.

ACT UP -liikkeen toiminta on suoraa ja väkivallatonta sekä usein kansalaistottelematonta. ACT UP on tunnettu erityisesti sen tehokkaasta kuvallisesta viestinnästä ja sloganeista, kuten Silence=Death, Action=Life ja Ignorance=Fear. Myöhemmin liikkeestä on eriytynyt Gran Fury -taiteilijaryhmittymä, joka aloitti ACT UP:in visuaalisen propagandan ryhmänä. ACT UP on toistuvasti hyökännyt kaupallisia yrityksiä, hallitusten tehottomuutta ja yleistä tietämättömyyttä vastaan ja tehnyt AIDS-kriisistä poliittisen ongelman.

ACT UP -aktiivit ovat ottaneet erityisesti katolisen kirkon kampanjansa kohteeksi. ACT UP -ryhmän jäsenet ovat häirinneet katolisia messuja, heitelleet kondomeja ympäri kirkkorakennusta ja sylkeneet hostian suustaan kirkon lattialle. Katolinen ihmisoikeusjärjestö Catholic League on tuonut ACT UP -järjestön rikokset päivänvaloon vuotuisissa viharikoksia luotaavissa raporteissaan.

Erityisesti ACT UP kampanjoi saadakseen valtion rahoittamaan AIDS-tutkimusta, hoitopaikkojen ja lääkkeiden puolesta, muuttaakseen virheellisen ja epämääräisen AIDS-kriisiuutisoinnin, lisätäkseen tietoutta ja opetusta turvaseksistä sekä herättääkseen avointa keskustelua ongelmasta. ACT UP on saanut laajaa kansainvälistä huomiota ja se toimii yli 70 itsenäisenä soluna yli 20 maassa.