A. P. J. Abdul Kalam

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
A. P. J. Abdul Kalam
A P J Abdul Kalam.jpg
Intian presidentti
25. heinäkuuta 200225. heinäkuuta 2007
Edeltäjä Kocheril Raman Narayanan
Seuraaja Pratibha Patil
Tiedot
Syntynyt 15. lokakuuta 1931
Dhanushkodi, Tamil Nadu
Puolue Sitoutumaton
Ammatti insinööri
Uskonto islam

Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam (tamiliksi: அவுல் பகீர் ஜைனுலாப்தீன் அப்துல் கலாம்) yleensä käytetään muodossa A. P. J. Abdul Kalam (s. 15. lokakuuta 1931, Dhanushkodi, Tamil Nadu) on tiedemies ja poliitikko, josta tuli Intian 11. presidentti.[1] Hänet valittiin presidentiksi suurella ääntenenemmistöllä 18. heinäkuuta 2002. Hänen virkakautensa kesti 25. heinäkuuta 2002 – 25. heinäkuuta 2007. Seuraajaksi valittiin Pratibha Patil.

A. P. J. Kalam on myös merkittävä tiedemies ja insinööri. Hän toimi Intian ensimmäisen kantoraketin SLV-3:n kehittäneessä ryhmässä projektijohtajana. Tämän jälkeen hän oli 1980-luvun alussa Intian ohjussuunnitteluprojektien johtajana puolustusvoimien tutkimuslaitos DRDO:ssa ja vuodesta 1992 puolustusministerin tieteellisenä neuvonantajana ollen mukana Intian ydinaseiden kehitystyössä. Kalam johti Agni- ja Prithvi-ohjusten kehittelyä ja hänet tunnetaan siksi Intian ohjusmiehenä.

Kalam haaveilee muutenkin suuresta, vauraasta Intiasta ja kehottaa nuoria uneksimaan ja toteuttamaan unelmansa. Kalamin mielestä tärkeitä alueita joilla Intia voi kehittyä ovat ohjelmistosuunnittelu, tietokonetuotteet ja niiden suunnittelu, maanviljely ja ruoka, ilmailu, puolustustutkimus, avaruusteknologia ja kemiantutkimus. Kalam on avoimen lähdekoodin ohjelmistojen tukija.

Kalamia on joskus arvosteltu suurista unelmista ja vähistä teoista. Myöskään kaikki hänen ohjaamansa sotilasprojektit eivät ole olleet menestyksellisiä.

Iäkäs, monta kieltä osaava, syvästi uskonnollinen Kalam harrastaa muun muassa veenan soittoa ja runoutta. Hän on selibaatissa elävä kasvissyöjä ja absolutisti. Etniseltä taustaltaan Kalam on tamili. Luultavasti Kalam lukee sekä islamilaisten koraania sekä hindujen Bhagavad Gitaa.kenen mukaan? Häntä voidaan siksi pitää sopivana valintana uskonnollisten ristiriitojen repimään Intiaan.

Kalam on julkaissut useita kirjoja. Hänet on palkittu maansa huomattavimmilla palkinnoilla, Padma Vibhushan (1990) ja Bharat Ratna (1997).[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b A.P.J. Abdul Kalam Encyclopedia Britannica. Viitattu 20.7.2013.