A. P. Hill

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ambrose Powell Hill

Ambrose Powell Hill (9. marraskuuta 18252. huhtikuuta 1865) oli etelävaltioiden kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa. Hän saavutti mainetta Hillin kevyeksi divisioonaksi kutsutun joukko-osaston johdossa, ja tuli myös yhdeksi kenraali Stonewall Jacksonin tunnetuimmista alaisista. Hän myös komensi yhtä Robert E. Leen komentaman Pohjois-Virginian armeijan armeijakuntaa ennen kuin kaatui taistelussa.[1]

A. P. Hill eli ”Pikku Powell”, kuten hänen sotilaansa häntä kutsuivat, syntyi Culpeperissä Virginiassa vuonna 1825. Hän kävi Yhdysvaltain sotilasakatemian, josta valmistui vuonna 1847. Hänet komennettiin 1. tykistöön, jossa hän palveli toisena luutnanttina. Hän otti osaa Meksikon-sotaan ja hänet ylennettiin ensimmäiseksi luutnantiksi syyskuussa 1851. Vuosina 1855–1860 Hill työskenteli Yhdysvaltain rannikkovartiostossa.lähde?

Vuonna 1859 Hill nai Kitty Morgan McClung -nimisen nuoren lesken, jolloin hänestä tuli kahden tulevan etelävaltioiden ratsuväenkenraalin, John Hunt Morganin ja Basil W. Duken, lanko.[2]

Maaliskuussa 1861 juuri ennen sisällissotaa Hill erosi armeijasta. Kun Virginia erosi unionista, Hillistä tuli 13. virginialaisen jalkaväkirykmentin majuri ja hän löysikin pian itsensä Bull Runin taistelukentältä. Hänestä tuli prikaatinkenraali seuraavassa helmikuussa.lähde?

Virginian niemimaalla käytyjen taistelujen aikana 1862 Hill ylennettiin jälleen hänen kunnostauduttuaan Williamsburgin taistelussa. Hänestä tuli kenraalimajuri ja yksi Leen luottoupseereista. Hillin kevyt divisioona, joka oli yksi etelävaltioiden armeijan suurimpia, kunnostautui Seven Daysin, Cedar Mountainin, toisen Bull Runin, Antietamin ja vielä Fredericksburgin taisteluissa. Hänen divisioonansa oli osa Stonewall Jacksonin armeijakuntaa. Sen jälkeen kun Jackson haavoittui kuolettavasti Chancellorsvillessä toukokuussa 1863, Hill otti armeijakunnan komennon ja haavoittui itsekin.

Jacksonin kuoleman jälkeen Hill ylennettiin kenraaliluutnantiksi ja hänestä tuli Leen kolmannen armeijakunnan komentaja, jota hän johti Gettysburgin kampanjassa 1863. Hän johti myös saman vuoden syyskampanjaa ja Overlandin kampanjaa sekä Petersburgin piiritystä 1864–1865. Hill kaatui Petersburgin taistelussa 2. huhtikuuta 1865. Unionin sotilas, korpraali John W. Mauck 138. Pennsylvanian rykmentistä onnistui ampumaan hänet hengiltä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A. P. Hill (1825–1865) Encyclopedia Virginia
  2. Ambrose Powell Hill The Latin Library

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]