3PL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

3PL eli 3rd party logistics ("Kolmannen osapuolen logistiikka") voi tarkoittaa muun muassa palveluvarastoa tai kuljetuspalvelua.

Hertz ja Alfredsson (2003) jakavat 3PL:n neljään kategoriaan:[1]

  • Standardi 3PL-tarjoaja: yleisin muoto 3PL-tarjoajalle. Tähän voi kuulua esim. keräily-, pakkaus-, varastointi- ja jakelulogistiikan perustoiminnot. Suurimmalle osalle näistä yrityksistä 3PL ei ole heidän päätoimintaansa.
  • Palvelun kehittäjä: toimija tarjoaa lisäarvoa tuottavia palveluita, kuten "Track and trace" -seurantapalvelun, läpivirtauksen (cross-docking), pakkauspalvelut tai turvallisuuspalveluja. Tämän tyyppisille palveluntarjoajille on tyypillistä mittakaavaedun tavoittelu, jolloin vastaavien palveluiden tehokas toteuttaminen on taloudellista.
  • Asiakkaaseen adaptoituja: tämän tyyppinen 3PL-tarjoaja ottaa haltuun yrityksen koko logistiset toiminnot. Palveluntarjoaja parantaa dramaattisesti logistiikkaa, mutta ei kehitä palvelua. Päämiesmäärä tämän tyyppisessä toiminnassa on palveluntarjoajalle kohtalaisen pieni.
  • Asiakkaan kehittäjä: tämän tyyppinen palveluntarjoaja ottaa haltuun asiakkaan koko logistiikan hallinnoimisen. Palveluntarjoaja integroi toimintonsa asiakkaan järjestelmiin ja hoitaa tavaran kuljettamisen kokonaisuudessaan. Näillä palveluntarjoajilla on muutamia asiakkaita, joille he toteuttavat laajoja ja yksityiskohtaisia tehtäviä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hertz, Alfredsson: Strategic development of third party logistics providers. Industrial Marketing Management, 02/2003, 32. vsk, nro 2, s. pp.139-149. Elsevier Science. 10.1016/S0019-8501(02)00228-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.