2001 avaruusseikkailu (kirja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
2001 Avaruusseikkailu
2001: A Space Odyssey
Alkuperäisteos
Kirjailija Arthur C. Clarke
Kieli englanti
Kustantaja New American Library[1]
Julkaistu 1968[1]
Sivumäärä 221[1]
Suomennos
Suomentaja Sakari Ahlbäck[2]
Kustantaja Kirjayhtymä
Uusi Kirjakerho Oy[2]
Julkaistu 1969
1976[2]
Seuraava 2010: Avaruusodysseia
Odysseia 2061
3001: The Final Odyssey
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Siitä tehdystä elokuvaversiosta katso 2001: Avaruusseikkailu (elokuva).

2001 avaruusseikkailu (engl. 2001: A Space Odyssey) on Arthur C. Clarken vuonna 1968 ilmestynyt tieteisromaani, joka kirjoitettiin rinnakkain samannimisen elokuvan kanssa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Löytö (Discovery) -avaruusalus matkaa kohti Saturnusta mukanaan on viisi matkalaista, astronautit Poole ja Bowman sekä kolme "talviuneen" vaivutettua tiedemiestä.

Tutkimusmatkan suunta on Saturnukseen ja tarkemmin yhteen sen kuista, Japetukseen. Japetukselta on löytynyt teleskoopeilla jättikokoinen monoliitti, jonka sivujen suhteet ovat samat kuin Maan Kuusta löytyneessä monoliitissa eli 1:4:9 (tai 1²:2²:3² eli monoliitin paksuus on täsmälleen 1/4 sen leveydestä ja 1/9 sen korkeudesta). Monoliitin rakentamiseen raaka-aineena käytetystä Japetus-kuun materiasta jäänyt käyttämätön kivijäte muodostaa kirjassa Saturnuksen renkaat. Löytö saa lisävauhtia Jupiterin painovoimasta ja lentoradan kohti Saturnusta.

Kirjassa selitetään tarkemmin HAL-tietokoneen tekemät virheet: Sille on loogisesti mahdotonta, että siihen luottavat astronautit toteaisivat sen peitelleen lennon lopullista tarkoitusta ja siis valehdelleen. Tämä aiheuttaa virheellisen toiminnan sen vianetsintätoiminnassa sekä muutoksia puheilmaisussa, joiden syytä HAL ei voi kertoa paljastumatta. Lennon horroksessa olevat tiedemiehet tietävät lennon merkityksen ja koska heidät on määrä herättää Saturnukseen saavuttaessa HAL päätyy ohjelmointinsa kannalta loogiseen tilanteeseen ja tekee miehistölle kohtalokkaan ratkaisun surmata Frank Poole. Koska tiedemiehet ovat myös valvovien astronauttien reservinä ja herätettävissä tarvittaessa, HALin tilanne vain pahenee ja korjatakseen virheen logiikassaan päättää surmata myös Bowmanin erityisesti koska hän pyytää herättämään heidät kaikki samanaikaisesti katsoessaan oman henkisen rasituksensa liian suureksi Poolen kuoltua.

Bowmanin alkaessa herättää tiedemiehiä Hal avaa ilmalukon molemmat ovet päästäen aluksen ilman avaruuteen. Kykenemättä pelastamaan herääviä miehiä hän onnistuu menemään hätäsuojaan jossa on oma happivarasto ja vara-avaruuspuku. Bowman joutuu sulkemaan Halin ja ottamaan aluksen täysin käsiohjaukseen. Hän joutuu olemaan yksin kuukausia aluksen lähestyessä Japetusta. Maahanpaluu on mahdotonta, koska Halin aiheuttama dekompressio vahingoitti Löydön ilmasuodattimia eikä aluksen ilma riittäisi myöskään pelastusaluksen tuloon asti. Myös hibernaatio on pois laskuista, kun Hal ei ole valvomassa sitä.

Saavuttuaan Japetuksen luo Bowman päättää lähteä tutkimaan TMA-2:ksi ristittyä suurempaa monoliittia jäljelle jääneellä podilla. Hänen lähestyessään sitä TMA-2 paljastaa todellisen toimintansa tähtiporttina, joka avautuu ja imaisee Bowmanin podin sisäänsä. Maassa kuullaan hänen viimeiset sanansa "Se on ontto - se on loputon - ja - oi! - hyvä Jumala! - se on täynnä tähtiä".

Bowman matkustaa monoliitin kautta vieraisiin tähtijärjestelmiin ja päätyy lopulta paikkaan, joka muistuttaa tavallista hotellihuonetta Maassa. Huoneessa on TV, joka esittää useita vuosia vanhoja tv-ohjelmia. Huoneen kirjahyllyn kirjat ovat vain kulisseja. Huone itse on kopioitu yhdestä tv-ohjelmasta jotka monoliitti on välittänyt. Bowman menee nukkumaan ja sen aikana hänen muistonsa imetään hänestä ja hänet muutetaan kuolemattomaksi olennoksi, Tähtilapseksi, joka voi elää ja liikkua avaruudessa. Tähtilapsi palaa Maahan ja kokeilee voimiaan räjäyttämällä maata kiertävällä kiertoradalla olevan ydinlatauksen. Kuten kirjan alussa kerrottu Kuunkatsoja miljoonia vuosia aikaisemmin, Tähtilapsi hallitsee nyt maailmaa ja on epävarma mitä tehdä seuraavaksi, mutta "kyllä se jotain keksisi".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.