2001 avaruusseikkailu (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Siitä tehdystä elokuvaversiosta katso 2001: Avaruusseikkailu (elokuva).
2001 Avaruusseikkailu
2001: A Space Odyssey
Alkuperäisteos
Kirjailija Arthur C. Clarke
Kieli englanti
Kustantaja New American Library[1]
Julkaistu 1968[1]
Sivumäärä 221[1]
Suomennos
Suomentaja Sakari Ahlbäck[2]
Kustantaja Kirjayhtymä
Uusi Kirjakerho Oy[2]
Julkaistu 1969
1976[2]
Seuraava 2010: Avaruusodysseia
Odysseia 2061
3001: The Final Odyssey
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

2001 avaruusseikkailu (engl. 2001: A Space Odyssey) on Arthur C. Clarken vuonna 1968 ilmestynyt tieteisromaani, joka kirjoitettiin rinnakkain samannimisen elokuvan kanssa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan ensimmäinen osa sijoittuu nykyiseen itä-Afrikkaan noin kolmen miljoonan vuoden päässä menneisyydessä. Apinaihminen Kuunkatselija ja hänen heimonsa elävät ankaraa elämää metsästäen ja vältellen villipetoja. Eräänä aamuna Kuunkatselijan heimo löytää mystisen mustan esineen luolansa ulkopuolelta. Esine on musta monoliitti, joka pian opettaa Kuunkatselijan heimoa käyttämään työkaluja. Alkeellisilla kiviaseillaan heimo surmaa ensin sitä uhanneen leopardin ja sitten käy taisteluun toista apinaihmisheimoa vastaan.

Miljoonia vuosia myöhemmin vuonna 1999 tohtori Heywood Floyd saapuu Maasta Yhdysvaltain kuutukikohtaan Claviuksen kraatterissa Kuussa. Läheisestä Tykon kraatterista on löydetty valtavan magneettisen anomalian keskeltä musta monoliitti Tykon Magneettinen Anomalia (TMA-1), jonka sivujen suhteet ovat täsmälleen 1:4:9 (tai 1²:2²:3² eli monoliitin paksuus on täsmälleen 1/4 sen leveydestä ja 1/9 sen korkeudesta). Tohtori Floydin ja amerikkalaisten astronauttien läsnä ollessa TMA-1 paljastuu auringonvalolle ensimmäistä kertaa miljooniin vuosiin ja lähettää suunnattoman voimakkaan radioviestin kohti Saturnuksen kuuta Japetusta. Samalla sitä ympäröivä magneettinen anomalia katoaa.

Vuonna 2001 miehitetty avaruusalus Löytö (Discovery) matkaa kohti Saturnusta mukanaan viisi matkalaista, astronautit Frank Poole ja David Bowman sekä kolme "talviuneen" vaivutettua tiedemiestä. Tutkimusmatkan määränpäänä on planeetan kuu Japetus. Löytö saa lisävauhtia Jupiterin painovoimasta ja lentoradan kohti Saturnusta.

Kirjassa selitetään tarkemmin HAL-tietokoneen tekemät virheet. Sille on loogisesti mahdotonta, että siihen luottavat astronautit toteaisivat sen peitelleen lennon lopullista tarkoitusta ja siis valehdelleen. Tämä aiheuttaa virheellisen toiminnan sen vianetsintätoiminnassa sekä muutoksia puheilmaisussa, joiden syytä HAL ei voi kertoa paljastumatta. Lennon horroksessa olevat tiedemiehet tietävät lennon merkityksen ja koska heidät on määrä herättää Saturnukseen saavuttaessa HAL päätyy ohjelmointinsa kannalta loogiseen tilanteeseen ja tekee miehistölle kohtalokkaan ratkaisun surmata Frank Poole. Koska tiedemiehet ovat myös valvovien astronauttien reservinä ja herätettävissä tarvittaessa, HALin tilanne vain pahenee ja korjatakseen virheen logiikassaan päättää surmata myös Bowmanin erityisesti koska hän pyytää herättämään heidät kaikki samanaikaisesti katsoessaan oman henkisen rasituksensa liian suureksi Poolen kuoltua.

Bowmanin alkaessa herättää tiedemiehiä Hal avaa ilmalukon molemmat ovet päästäen aluksen ilman avaruuteen. Kykenemättä pelastamaan herääviä miehiä hän onnistuu menemään hätäsuojaan jossa on oma happivarasto ja vara-avaruuspuku. Bowman joutuu sulkemaan Halin ja ottamaan aluksen täysin käsiohjaukseen. Hän joutuu olemaan yksin kuukausia aluksen lähestyessä Japetusta. Maahanpaluu on mahdotonta, koska Halin aiheuttama dekompressio vahingoitti Löydön ilmasuodattimia eikä aluksen ilma riittäisi myöskään pelastusaluksen tuloon asti. Myös hibernaatio on pois laskuista, kun Hal ei ole valvomassa sitä.

Löydön lähestyessä Japetusta Bowman havaitsee sillä jättikokoisen monoliitin, joka kokoaan lukuun ottamatta muistuttaa Kuun monoliittia. Monoliitin rakentamiseen raaka-aineena käytetystä Japetus-kuun materiasta jäänyt käyttämätön kivijäte mainitaan kerronnassa muodostaneen Saturnuksen renkaat. Saavuttuaan Japetuksen luo Bowman päättää lähteä tutkimaan TMA-2:ksi ristittyä monoliittia jäljelle jääneellä podilla. Hänen lähestyessään sitä TMA-2 paljastaa todellisen toimintansa tähtiporttina, joka avautuu ja imaisee Bowmanin podin sisäänsä. Maassa kuullaan hänen viimeiset sanansa "Se on ontto - se on loputon - ja - oi! - hyvä Jumala! - se on täynnä tähtiä".

Bowman matkustaa monoliitin kautta vieraisiin tähtijärjestelmiin ja päätyy lopulta paikkaan, joka muistuttaa tavallista hotellihuonetta Maassa. Huoneessa on TV, joka esittää useita vuosia vanhoja tv-ohjelmia. Huoneen kirjahyllyn kirjat ovat vain kulisseja. Huone itse on kopioitu yhdestä niistä televisio-ohjelmista, jotka monoliitti on välittänyt. Bowman menee nukkumaan ja sen aikana hänen muistonsa imetään hänestä ja hänet muutetaan kuolemattomaksi olennoksi, Tähtilapseksi, joka voi elää ja liikkua avaruudessa. Tähtilapsi palaa Maahan ja kokeilee voimiaan räjäyttämällä maata kiertävällä kiertoradalla olevan ydinlatauksen. Kuten Kuunkatsoja miljoonia vuosia aikaisemmin, Tähtilapsi hallitsee nyt maailmaa ja on epävarma mitä tehdä seuraavaksi, mutta kerrotaan, että "kyllä se jotain keksisi".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.