Škhara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Škhara

Škhara lähellä Ušgulin kylää.

Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
5 200 m [1][2]
Prominenssi
1 357 mView and modify data on Wikidata
Ensimmäinen nousu huipulle
1888, U. Almer, J. Cockin ja C. Roth[3]
Kartta
Koordinaatit

Škhara (georg. შხარა, ven. Шхара, Šhara) on Georgian korkein vuori. Se sijaitsee Georgian Svanetian alueen ja Venäjän Kabardi-Balkarian rajalla, 88 kilometriä Kutaisin kaupungista pohjoiseen. Huippu kuuluu Suureen Kaukasukseen ja sijaitsee sen keskiosassa Euroopan korkeimman vuoren Elbrusin kaakkoispuolella. Škhara on Kaukasuksen kolmanneksi korkein vuori heti siitä muutama kilometri pohjoiseen sijaitsevan ja muutama metri korkeamman Dyhtaun jälkeen.

Škhara on Bezingin (tai Bezengin) muurina tunnetun 12 kilometriä pitkän massiivin korkein kohta ja itäinen ankkuri. Se on suurikokoinen ja jyrkkä vuorenhuippu jäätikköalueella ja huomattava haaste vuorikiipeilijöille. Sen pohjoinen rinne (Venäjän puolella) on 1 500 metriä korkea ja sitä pitkin kulkee useita vaikeita kiipeilyreittejä. Škharan läntinen sivuhuippu on 5 068 metrin korkuinen ja oma vuorikiipeilykohteensa. Kiipeämistä koko Bezingin muurin yli pidetään "Euroopan pisimpänä, vaikeimpana ja sitovimpana tutkimusretkenä".[3]

Huipulle kiipesi ensimmäisen kerran vuonna 1888 koillista reittiä pitkin brittiläis-sveitsiläinen retkikunta, jonka muodostivat U. Almer, J. Cockin ja C. Roth. Reitti on edelleen yksi vuoren helpoimmista ja suosituimmista reiteistä. Bezingin muurin ylittivät kokonaisuudessaan ensimmäisen kerran itävaltalaiset K. Poppinger, K. Moldan ja S. Schintlmeister vuonna 1931.

Venäjän puolella massiivia kiipeämistä helpottaa hyvin varustettu Bezengin leiri, jossa on majoja, kirjasto ja sauna. Georgian puoli on syrjäisempi ja raportit maantierosvoista ovat pitäneet kiipeilijät loitolla. Vain "kourallinen ihmisiä"[3] kiipeää Škharalle vuosittain vaikeuden, korkeuden ja syrjäisen sijannin vuoksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korkeus on otettu teoksesta World Mountaineering, Audrey Selkeld, Editor, Bulfinch Press, ISBN 0-8212-2502-2, s. 68. Sitä tukevat (5 metrin sisään) Peakbagger.com ja muut lähteet. Joissain lähteissä kuten Suuressa neuvostoensyklopediassa vuoren korkeudeksi arvioidaan vain 5 068 metriä, mutta se on matalamman läntisen huipun oikea korkeus. Neuvostokauden kartoissa 1:50 000 on 5 158 metrin korkuinen huippu Škharan itäpuolella, minkä vahvistaa Elbrusilta otettu panoraamakuva. Korkeimpia alueita, jotka kohoavat 5 200 metrin korkeuteen, saattaa sijaita vielä Škharan vuorijonon itäosassa.
  2. Summitpost-sivulla on myös keskusteltu huipun korkeudesta.
  3. a b c World Mountaineering, Audrey Selkeld, Editor, Bulfinch Press, ISBN 0-8212-2502-2, s. 70.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]