Šatoin väijytys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Šatoin väijytys
Osa ensimmäistä Tšetšenian sotaa
Päivämäärä:

16. huhtikuuta 1996

Paikka:

Tšetšenia, Shatoyin alue

Lopputulos:

Tšetšeenien ja ulkomaisten kapinallisten voitto. Taistelu vähensi Tšetšenian sodan kannatusta ja heikensi Venäjän asemaa Huomattavasti.

Osapuolet

Venäjä

Tšetšenia ja ulkomaiset kapinalliset

Komentajat

Pjotr Tersovits

Ruslan Gelajev ja Ibn al-Khattab

Vahvuudet

noin 200 sotilasta

43–100 sissiä

Tappiot

73–95 sotilasta kaatui[1]

tuntematon

Šatoin väijytys, joka tunnetaan myös Jaryshmardyn taisteluna, tapahtui 16. huhtikuuta 1996 Šatoissa (ven.: Шато́й; tšetš.: Шуьйта) Tšetšeniassa.

Väijytyksen suunnittelivat saudiarabialaissyntyinen Ibn al-Khattab ja tšetšenialainen Ruslan Gelajev. Taistelu alkoi noin kello 13.23, kun Venäjän armeijan 245. moottoroidun kiväärirykmentin 2. pataljoona eteni tietä pitkin ajoneuvokolonnana. Useita tienvarsipommeja räjähti tiellä tappaen 52 sotilasta. Majuri Pjotr Tersovitsselvennä kuoli välittömästi räjähdyksiin. Sen jälkeen tšetšeenit ja ulkomaiset kapinalliset ampuivat singoin ja asein loput ajoneuvot ja sotilaat. Taistelussa tuhoutui 30 Venäjän armeijan ajoneuvoa. Tappioiden kokonaismäärää ei tarkalleen tiedetä, mutta tarkin arvio lienee noin 73–95 sotilasta. Tšetšeenilähteiden mukaan noin 130–190 venäläissotilasta kuoli. Tämän lukeman mukaan 200:sta Venäjän sotilaasta vain noin 12 olisi selvinnyt ja paennut. Hyökkääjien tappioista ei tiedetä. Useat hyökkäykseen osallistuneista ulkomaisista kapinallisista olivat Afghanistanin sodan veteraaneja, jotka olivat jo ennestään taistelleet Neuvostoliittoa vastaan vuosina 1979–1989. Taistelu kuvattiin videolle ja se on siten tullut Tšetšeniassa tunnetuksi ja lisännyt kapinallisten kannatusta. Se on Venäjän armeijan tappiollisimpia taistelujalähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. БЕЗ ВЕСТИ ПОГИБШИЕ. Vyacheslav Izmailov, Novaja Gazeta 8.9.2003. Lähteen mukaan virallinen kuolleiden määrä on 76 sotilasta, vaikka todellisuudessa kuolleita oli yli 100. Viitattu 10.9.2017.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Shatoy ambush