Šatoin väijytys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shatoin väijytys
Osa Tšetšenian sota
Päivämäärä:

16. huhtikuuta 1996

Paikka:

Tšetšenia Shatoyin alue

Lopputulos:

Tšetšeenien ja ulkomaisten kapinallisten voitto. Taistelu vähensi Tšetšenian sodan kannatusta ja heikensi Venäjän asemaa Huomattavasti.

Osapuolet

Venäjä

Tšetšenia ja ulkomaiset kapinalliset

Komentajat

Pjotr Tersovits

Ruslan Gelajev ja ibn al-Khattab

Vahvuudet

noin 200 sotilasta

43-100 sissiä

Tappiot

73-95 sotilasta kaatui

tuntematon

Šatoin väijytys, joka tunnetaan myös Jaryshmardyn taisteluna, tapahtui 16. huhtikuuta 1996 Šatoissa (ven.: Шато́й; tšetš.: Шуьйта) Tšetšeniassa.

Väijytyksen suunnittelivat alun perin saudiarabialainen ibn al-Khattab ja tšetšenialainen Ruslan Gelayev. Taistelu alkoi noin kello 13:23, kun Venäjän armeijan panssari- ja ajoneuvokolonna eteni tietä pitkin ja useita tienvarsipommeja räjähti tiellä tappaen 52 sotilasta. Majuri Pjotr Tersovits kuoli välittömästi räjähdyksiin. Sen jälkeen tšetšeenit ja ulkomaiset kapinalliset ampuivat singoin ja asein loput ajoneuvot ja sotilaat. Taistelussa tuhoutui 30 Venäjän armeijan ajoneuvoa. Todellista tappiota ei tarkalleen tiedetä mutta tarkin arvio lienee noin 73-95 sotilasta. Tšetšeenilähteiden mukaan noin 130-190 sotilasta kuoli. 200:sta Venäjän sotilaasta vain 12 selvisi ja pääsi pakenemaan. Tšetšeenien ja ulkomaisten tukijoiden tappio on tuntematon. Taistelu kuvattiin videolle ja on erittäin tunnettu Tšetšeniassa, ja Lisäsi ibn al-Khattabin kannatusta. Taistelu on Venäjän armeijan tappiollisimpia taisteluja. Monet ulkomaisista kapinallisista oli Afghanistanin sodan veteraaneja jotka olivat jo ennestään taistelleet Neuvostoliittoa vastaan vuosina 1979-1989.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Shatoy ambush