Şahmeran

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Şahmaran.

Şahmeran on yksi kurdilaisen mytologian tunnetuimmista hahmoista. Hän on puoliksi ihminen ja puoliksi käärme. Sahmeran tunnetaan hyvyydestään ja hänen kuvansa koristavatkin monien kurdien koteja.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhansia vuosia sitten oli käärmeitä, jotka elivät seitsemän kerrosta Tarsuksen maan alla. Käärmeet, joita kutsuttiin nimellä Meran, olivat todella viisaita ja hyväsydämisiä. Ne elivät rauhassa. Heidän mielestään ystävyys ja rakkaus olivat tärkeitä. Meranien kuningatarta kutsuttiin nimellä Sahmeran. Hän oli nuori ja kaunis nainen eikä hän koskaan kasvanut vanhemmaksi. Kun hän kuoli, hänen sielunsa siirtyi hänen tyttäreensä.

Legendan mukaan ensimmäinen mies, joka näkee Sahmeranin, on Camsab. Hän on köyhän perheen poika, joka myy puuta tienatakseen elantonsa. Eräänä päivänä Camsab ja hänen ystävänsä löytävät luolan täynnä hunajaa. Mutta kun hunaja loppui, hänen ystävänsä jättävät Camsabin luolaan. Camsab näkee reiän ja laajentaa sitä taskuveitsellään kunnes pääsee siitä läpi suurempaan tilaan.

Kun hän herää, hän näkee käärmeitä ja lohikäärmeitä hänen ympärillään. Samaan aikaan Sahmeran tulee paikalle, ja he puhuvat. Camsab kertoo Sahmeranille hänen ystäviensä petollisuudesta. Sahmeran kertoo Camsabille, että hän auttaa hänet ulos kuilusta, mutta hän haluaa Camsabin lupaavan, ettei hän ikinä kertoisi kenellekään olinpaikkaansa. Tämän jälkeen Camsab lähtee luolasta.

Kun Camsab palaa kyläänsä, hän kuulee, että maan keisari on sairaana ja hänen olisi syötävä Sahmeranin lihaa parantuakseen, mutta Camsab ei sano mitään. Eräänä päivänä kun Camsab keskustelee ystäviensä kanssa, hän lipsauttaa jotain hänen suustaan. Hänen ystävänsä kertovat tästä keisarille. Keisari kutsuu Camsabin luokseen ja käskee häntä kertomaan Sahmeranin olinpaikan. Kun Camsab kuulee keisarin antavan hänelle visiirin ja paljon kultaa, hän näyttää tien Sahmeranin luokse.

Visiiri saa Sahmeranin luolastaan kultaisella tarjottimella lausuen hieman taikasanoja. He tappavat Sahmeranin ja keisari syö hänen lihaansa parantuen sairaudestaan.

Tämä legenda kertoo ihmisten petollisuudesta Sahmeranin uskollisuuden ja hyvän tahdon vastineeksi.

Huhujen mukaan käärmeet uskovat, että Sahmeran elää vieläkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]