İzmit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
İzmit

İzmit (muinainen Nikomedia) on Kocaelin maakunnan pääkaupunki Turkin pohjoisosassa. Se sijaitsee Marmaranmeren rannalla noin sata kilometriä Istanbulista itään. Vuonna 2006 siellä arvioitiin asuvan 196 247 asukasta.[1] Vuonna 1999 kaupunkia koetteli paha maanjäristys,[2] ennen sitä kaupungissa oli yli 210 000 asukasta.

Izmitissä on suuri öljynjalostamo sekä paperi- ja sementtiteollisuutta. Fordilla on autotehdas kaupungin liepeillä. Kocaelin yliopisto on perustettu 1992, ja siellä on 50 000 opiskelijaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Izmit, silloinen Nikomedia, oli Rooman valtakunnan tärkeistä kaupungeista itäisin, ja Diocletianuksen pääkaupunki tetrarkian aikana vuosina 286–324. [3] Konstantinus Suuren aikana Nicomedia oli alueen pääkaupunki kunnes Kostantinus siirsi Rooman valtakunnan pääkaupungin Roomasta Byzantioniin, nykyiseen Istanbuliin, jonka hän rakennutti uudelleen ja nimesi Nova Romaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IranTour.org
  2. Initial Geotechnical Observations of the August 17, 1999, Izmit Earthquake (valokuvia) University of California, Berkeley.
  3. Roberto Piperno: An abridged history of Rome From Diocletian to Constantine romeartlover.it.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.