İzmit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
İzmit

İzmit (muinainen Nikomedia) on Kocaelin maakunnan pääkaupunki Turkin pohjoisosassa. Se sijaitsee Marmaranmeren rannalla noin sata kilometriä Istanbulista itään. Vuonna 2006 siellä arvioitiin asuvan 196 247 asukasta.[1] Vuonna 1999 kaupunkia koetteli paha maanjäristys,[2] ennen sitä kaupungissa oli yli 210 000 asukasta.

Izmitissä on suuri öljynjalostamo sekä paperi- ja sementtiteollisuutta. Fordilla on autotehdas kaupungin liepeillä. Kocaelin yliopisto on perustettu 1992, ja siellä on 50 000 opiskelijaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Izmit, silloinen Nikomedia, oli Rooman valtakunnan tärkeistä kaupungeista itäisin, ja Diocletianuksen pääkaupunki tetrarkian aikana vuosina 286–324. [3] Konstantinus Suuren aikana Nicomedia oli alueen pääkaupunki kunnes Kostantinus siirsi Rooman valtakunnan pääkaupungin Roomasta Byzantioniin, nykyiseen Istanbuliin, jonka hän rakennutti uudelleen ja nimesi Nova Romaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IranTour.org
  2. Initial Geotechnical Observations of the August 17, 1999, Izmit Earthquake (valokuvia) University of California, Berkeley.
  3. Roberto Piperno: An abridged history of Rome From Diocletian to Constantine

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.