Éamonn Ceannt

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Éamonn Ceannt

Éamonn Ceannt (oik. Edward Thomas Kent, 21. syyskuuta 18818. toukokuuta 1916) oli irlantilainen nationalisti ja kapinallinen.

Ceannt syntyi Ballymoren Glenamaddyssä, Galwayn kreivikunnassa, kahdeksanneksi lapseksi. Ceanntin isä oli Royal Irish Constabularyn (RIC) jäsen. Hänen jäädessään eläkkeelle vuonna 1892 perhe muutti Dubliniin. Dublinissa nuori Edward kiinnostui Irlannin vapautusliikkeestä. Hän liittyi Gaelic Leagueen ottaen käyttöön iirinkielisen nimensä, Éamonn Ceanntin, ja opetteli soittamaan irlantilaista säkkipilliä (Uilleann Pipe). Hänestä tulikin loistava muusikko, ja hän esiintyi jopa paavi Pius X:lle. Työelämässä hän oli Dublin Corporationin kirjanpitäjä.

Vuoden 1913 paikkeilla Ceannt liittyi Irlannin tasavaltalaisveljeskunta IRB:hen ja oli myöhemmin yksi Irish Volunteers -järjestön perustajajäsenistä. Ceannt oli myös tärkeässä asemassa vuoden 1916 pääsiäiskapinan suunnittelussa: hän oli yksi sotilaskomitean alkuperäisjäsenistä ja yksi niistä seitsemästä, jotka allekirjoittivat pääsiäisjulistuksen. Hänestä tehtiin neljännen vapaaehtoispataljoonan komentaja, joka pääsiäiskapinan aikana piti hallussaan South Dublin Unionia ja Marrowbonen panimoa. Ceanntin osasto halusi jatkaa taistelua kapinan romahtamisen jälkeen, mutta antautui lopulta Patrick Pearsen käskystä.

Ceanntia pidettiin Kilmainhamin vankilassa ennen teloitusta 8. toukokuuta 1916, jolloin hän oli 34-vuotias.