Äänieriste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Huone, jonka seinät on pinnoitettu kaiun vähentämiseksi.

Äänieriste on äänen eristämiseksi tai vaimentamiseksi tarkoitettu ainekerros. Äänen eristäminen perustuu massaan, ilmatiiviyteen ja rakenteiden resonanssiin. Massivinen, painava rakenne eristää hyvin ääntä. Tähän perustuvat esimerkiksi ääntä eristävät rakennusten betoni-, harkko- ja tiilirakenteet. Kevyt rakenne voidaan rakentaa värähteleväksi, jolloin tuo rakenteen pienoinen muutos absorboi äänen energian. Tyypillisiä ovat erilaiset kevyet mineraalivillaeristeiset levyrakenteet.

Pinnoista heijastuvan jälkikaiunnan vähentäminen on yksi ääneneristyksen muoto. Tyypillisesti tähän käytetään pintoihin kiinnitettäviä eristeitä, yleensä mineraalivilla- tai lastuhakelevyjä. Pintaan voidaan myös ruiskuttaa kuitumassaa. Jälkikaiunta-aikaa voidaan myös lyhentää rikkomalla pinnan muoto, jolloin heijastukset tapahtuvat epätasaisemmin, esimerkiksi asentamalla pintaan rei'itetty rakennuslevy.

Äänen taajuus vaikuttaa melko paljon, kuinka paljon pystytään vaimentamaan. Matalat taajuudet ovat hankalemmin vaimennettavissa koska ne voivat siirtyä kulmienkin taakse samoin kuin bassokaiutin säteilee ääntä ympäriinsä.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.