Zonation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zonationin logo
Zonationin logo

Zonation[1][2] on spatiaaliseen suojelupriorisointiin tarkoitettu vapaasti saatavilla oleva ohjelmisto, jota käytetään ekologiseen tietoon perustuvan päätöksenteon apuvälineenä[3][4]. Zonationin sovellukset liittyvät suojelu- sekä maankäytön suunnitteluun ja ekologisten haittavaikutusten välttämiseen. Ohjelmisto käyttää paikkatietoaineistoja biodiversiteettipiirteiden[5] (esimerkiksi lajit, elinympäristöt ja ekosysteemipalvelut) esiintymisestä, toimenpiteiden kustannuksista sekä luontoon kohdistuvista uhkista. Lisäksi ohjelmiston on mahdollista huomioida muita spatiaalisen suojelupriorisoinnin kannalta keskeisiä tekijöitä kuten ekologista kytkeytyvyyttä.

Laskennallisesti Zonation on heuristinen meta-algoritmi, joka pyrkii ratkaisemaan suojeluhyötyyn liittyvän maksimointitehtävän.Toisin kuin monissa muissa spatiaalisen suojelupriorisoinnin ohjelmistoissa, Zonationissa ei tarvitse määrittää etukäteen biodiversiteettipiirrekohtaisia tavoitetasoja (esimerkiksi populaatioiden lukumääriä tai aluepinta-aloja)[4].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zonationin on kehittänyt Atte Moilanen Helsingin yliopistolla. Ohjelmiston kehittämiseen ovat lisäksi osallistuneet merkittävästi Jarno Leppänen ja Federico Montesino Pouzols [4]. Kehitystyötä ovat tukeneet taloudellisesti Suomen Akatemia, ympäristöministeriö, Euroopan komissio sekä Euroopan tiedeneuvosto.

Zonationin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2006[4]. Viimeisin ohjelmiston neljäs versio julkaistiin vuonna 2014[2] ja sen laskennallisen ytimen lähdekoodi on julkaistu avoimesti[6], mutta versiota ei enää aktiivisesti ylläpidetä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen ympäristökeskus SYKE: Zonation-ohjelmisto 8.6.2018. Suomen ympäristökeskus SYKE. Viitattu 29.1.2022.
  2. a b Moilanen, Atte; Montesino Pouzols, Federico; Meller, Laura; Veach, Victoria; Arponen, Anni; Leppänen, Jarno; Kujala, Heini: Zonation version 4 user manual github.com. 1.5.2015. Viitattu 29.1.2022.
  3. Suomen ympäristökeskus SYKE: Zonationin käyttö Suomessa 21.1.2022. Suomen ympäristökeskus SYKE. Viitattu 29.1.2022.
  4. a b c d Moilanen, Atte; Wilson, Kerrie; Possingham, Hugh: ”The Zonation Framework and Software for Conservation Prioritization”, Spatial Conservation Prioritization - Quantitative Methods & Computational Tools, s. 196. Oxford University Press, 2009.
  5. Kukkala, Aija: Biodiversiteettipiirre 27.4.2015. Tieteen termipankki. Viitattu 29.1.2022.
  6. Zonation core github.com. Viitattu 29.1.2022.