Zelda Fitzgerald

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zelda Sayre vuonna 1919.

Zelda Sayre Fitzgerald (o.s. Sayre; 24. heinäkuuta 1900 Montgomery, Alabama, Yhdysvallat10. maaliskuuta 1948 Asheville, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat[1]) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen puolisonsa oli kirjailija F. Scott Fitzgerald, jonka kanssa hän avioitui 1920. Zelda Fitzgeraldilta ilmestyi omaelämäkerrallinen romaani Save Me the Waltz 1932. Fitzgeraldia on pidetty aikansa tyypillisen nuoren naisen edustajana, ja hän sai mainetta niin omilla teoillaan kuin miehensä tunnetuimpien hahmojen, etenkin teoksen Yö on hellä Nicole Diverin esikuvana.

Fitzgerald sai ensimmäisen hermoromahduksen kesäkuussa 1930. Pian sen jälkeen hänellä todettiin skitsofrenia, ja hän joutui psykiatriseen hoitolaitokseen. Hän kuoli 47-vuotiaana hoitolaitoksessa syttyneessä tulipalossa, jossa kuoli myös kahdeksan muuta potilasta.

The Legend of Zelda -pelin luoja Shigeru Miyamoto on paljastanut antaneensa pelisarjalle ja sen yhdelle hahmolle, prinsessa Zeldalle, nimen Fitzgeraldin mukaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McKown, Harry: This Month in North Carolina History: March 1948 - The Death of Zelda Fitzgerald www.lib.unc.edu. 2007. University of North Carolina at Chapel Hill Libraries. Viitattu 5.6.2010. (englanniksi)
  2. Mowatt, Todd: In the Game: Nintendo's Shigeru Miyamoto Amazon.com. Viitattu 12. toukokuuta 2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.