Yhdysvaltain poliisi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poliisi on Yhdysvalloissa erittäin hajautettu. Maassa on noin 18 000 eri liittovaltion, osavaltion, piirikunnan ja kuntien ja kaupunkien virastoa tai poliisilaitosta hoitamassa poliisitointa.

Liittovaltio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain oikeusministeriö vastaa lainvalvonnasta korkeimmalla tasolla. Sen alaisuuteen kuuluu Yhdysvaltain keskusrikospoliisi (FBI), Yhdysvaltain huumepoliisi (DEA), Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF), United States Marshals Service eli liittovaltion sheriffi sekä Yhdysvaltain vankeinhoitolaitos.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto on toinen ministeriö jolla on poliisitoimeen kuuluvia tehtäviä. Sen alaisuudessa ovat Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos, Maahanmuutto ja tulli, Yhdysvaltain salainen palvelu ja Yhdysvaltain rannikkovartiosto.

Yhdysvaltain liittovaltioluonteen mukaisesti Yhdysvaltain perustuslaki kieltää liittovaltiota hoitamasta yleisiä poliisin tehtäviä, vaan tämä valta on hajautettu osavaltioille.

Osavaltio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osavaltion poliisi (State Police, State Patrol, Highway Patrol) tunnetaan lähinnä liikennepoliiseina, jotka valvovat liikennettä moottoriteillä. He myös suojaavat osavaltion kuvernööriä.

Texas Rangers lienee kuuluisin osavaltion poliisi.

Piirikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikuntien (county, Louisianassa parish, Alaskassa borough) poliisin toimenkuva on jaettu kuntien poliisilaitoksen kanssa. Tyypillisesti piirikunnan poliisi hoitaa etsintäkuulutuksia, oikeustalojen suojelun ja vankien kuljetuksen.

Piirikunnan poliisi hoitaa myös muuta poliisitointa alueilla joilla ei ole varaa perustaa omaa poliisilaitosta tai kunnallishallinnottomilla alueilla.

Piirikunnan poliisipäälliköstä käytetään nimitystä seriffi. Hän on tyypillisesti vaaleilla valittu poliisipäällikkö. Seriffeillä on yleensä intressi toimia säästäväisesti asemansa pitääkseen.

Suurin piirikunnan poliisilaitos on County of Los Angeles Sheriff's Department (LASD), jolla on 18 000 työntekijää.[1]

Kunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isommissa kaupungeissa voi olla useita erillisiä poliisilaitoksia eri alueille tai hoitamassa eri tehtäviä, kuten lentokenttäpoliisi, yliopiston kampuksen poliisi ja joukkoliikenteen poliisi.

Poliisiasemien vahvuudet vaihtelevat muutamasta miehestä useisiin tuhansiin. New Yorkin poliisi on maan suurin poliisilaitos. Sillä on yli 38 000 poliisia. Los Angelesin poliisilla on noin 10 000 poliisia ja 3 000 siviilityöntekijää.

Suuremmat poliisilaitokset voivat hoitaa sopimusperusteisesti palkattuna myös pienempien kaupunkien poliisitointa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]