Yakuza 5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yakuza 5
Kehittäjä Sega
Julkaisija Sega
Jakelija PlayStation Now
Tuottaja Toshihiro Nagoshi
Käsikirjoittaja Masayoshi Yokoyama
Pelisarja Like a Dragon
Julkaistu
  • JP 5. joulukuuta 2012
  • WW 8. joulukuuta 2015
Lajityyppi yksinpeli
Pelimuoto toimintaseikkailu
Ikäluokitus CERO: D (17 vuotta tai vanhempi)
ESRB: Alkaen 17 vuotta
USK 18
Alusta PlayStation 3
Jakelumuoto Blu-ray-levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Yakuza 5 (jap. 龍が如く5 夢、叶えし者, Ryū ga Gotoku 5: Yume Kanaeshi Mono, Like a Dragon 5: Fulfiller of Dreams) on Segan kehittämä ja julkaisema toimintaseikkailupeli. Peli on julkaistu vuonna 2012 PlayStation 3:lle.

Peli on jatko-osa Yakuza 4:lle. Pelin seuraaja on Yakuza 6: The Song of Life.

Pelaaminen jakaantuu seikkailuun ja taisteluun aiempien osien tapaan.

Pelistä on tulossa remaster-versio PlayStation 4:lle osana The Yakuza Remastered Collection -julkaisua.[1] Remaster-versio on saatavilla 11. helmikuuta 2020.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Entinen yakuza ja neljäs Tojon entinen puheenjohtaja Kiryu Kazuma elää Fukuokassa, jossa hän työkseen ajaa taksia kerätäkseen rahaa orpokodin lapsille. Myöhemmin hänet vedetään Klaanien väliseen taisteluun, jonka seurauksena hän joutuu palaamaan yakuzan elämään ja matkaa Kamurochoon.

Yakuza 4 tapahtumien jälkeen Taiga Saejima lounastaa viimeisen kerran Majima Goron kanssa ennen kuin hänet viedään takaisin vankilaan. 2 vuotta myöhemmin hän saa tietää Majima Goron kuolemasta ja hän päättää paeta sellitoveri Baban kanssa. Kaksikko onnistuu paeta mutta lumimyrskyn seurauksena päätyvät pieneen kylään, jossa he virkoavat. Kaksikko matkaa myöhemmin Sapporoon etsimään johtolankoja, ja Saejima saa seuraavaksi matkustaa Kamurochoon.

Haruka sawamura pyrkii Sotenborissa laulajaksi. Hän kerää myös rahaa orpokodille. Tässä tarinassa selviää että Harukan manageri oli tehnyt sopimuksen KIryun kanssa, että hän piiloutuu muualle ja lupaa pitää orpokodin turvassa niin kauan kun Haruka tekee yhteistyötä hänen kanssaan. Myöhemmin Harukan manageri kuolee pimeissä olosuhteissa.

Yakuza 4 pelistä tuttu lainanottaja Shun Akiyama pitää toimistoaan Sotenborissa. Hän saa puhelun sihteeriltään ja kertoo Harukan managerin menehtyneen ja etsii johtolankoja yhdessä Harukan kanssa. Myöhemmin kaksikko matkustaa Kamurochoon.

Nagoyassa asuva entinen pesäpalloilija Tatsuo Shinada on lopettanut uransa ja elää köyhissä olosuhteissa pienessä asunnossa. Hän tapaa myöhemmin Tojo klaanin puheenjohtajan Daigo Dojiman, joka on hänen entinen luokkatoveri. Tatsuo ja Daigo matkustavat Kamurochoon.

Pelin viimeisessä vaiheessa Hahmot kohtaavat vihollisensa Kamurochossa ja myöskin Harukan henki on vaarassa konsertin aikana. Haruka keskeyttää oman keikkansa ja lopettaa uransa palatakseen Kiryun luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on osuudet taksilla ajamiselle sekä metsästämiselle sekä lukuisia minipelejä.[2]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä ohjattavia hahmoja ovat mm. Kazuma Kiryu ja Taega Saejima.[2] Pelissä on myös tarina aiemmista osista tutun Haruka Sawamuran pyrkimyksille laulajaksi.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Famitsū-lehti antoi pelille täydellisen arvion 40/40 pistettä.[3]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8/10.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Panu Saarenoja: Kolmen pelin The Yakuza Remastered Collection paljastui PS4:lle 20.8.2019. Pelaaja. Viitattu 22.8.2019.
  2. a b c d Miguel Concepcion: Yakuza 5 Review 9.12.2015. GameSpot. Viitattu 23.8.2019. (englanniksi)
  3. Famitsu Review Scores: Issue 1251 Gematsu. Viitattu 28.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yakuza 5