Wikipedia:Keskustelu suomenkielisen Wikipedian identiteetistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lue myös: Keskustelu Suomenkielisestä Postituslistasta

Tietääkö kukaan suomenkielisen Wikipedian historiasta? Milloin se ilmestyi maailman kartalle?

Tilastojen varjolla näyttäisi siltä että tämän vuoden alussa syntyi: Wikipedia:Multilingual statistics . Siihen nähden tämähän on hyvin alkanut! Esim. ruotsinkielinen ollut yli vuoden pidempään olemassa.. -- TJ

Toiminnot:Ancientpages-sivulta vanhimpana artikkelina löytyi MKOL, jossa vanhimpana tallentuneen muokkausaikana on "11:53 marras 8, 2002". Siis ilmeisesti suomenkielinen Wikipedia oli olemassa jo marraskuussa... -- Tsk 20:29 joulu 6, 2003 (UTC)


Voin toki olla väärässä (ja jos olen, pyydän anteeksi Suomenkielisen wikipedian perustajalta); mutta pelkään pahoin että Suomenkielinen wikipedia teknisesti luotiin samanaikaisesti ison ryppään muita maailmankieliä kanssa, kun wikipedia oli tehnyt periaatepäätöksen että jokaiselle kielellä joka sitä haluaa, luodaan wikipediansa.
Jos näin on, ehken mielenkiintoisinta olisi tietää juuri se että milloinka kukin "löysi" Suomenkielisen wikipedian. Itse löysin ensimmäiseksi englannninkielisen wikipedian, jossa rupesin pogoamaan joskus vähän ennen huhtikuun puoltaväliä 2003. Hävettää myöntää mutta Suomenkielisessä en juurikaan viihtynyt ennen kuin erehdyin lupautumaan kääntämään surullisenkuuluista lehdistötiedotetta. Itselläni on jotenkin heikko suhde tähän omaan äidinkieleeni. Mutta nykyisin olen alkanut viihtyä täällä paremmin jopa kuin englanninkielisessä wikipediassa. Ehkä varsin luonnollisista syistä. Tämä mesta alkaa porista!!! Ja wikipediahan itsessään Rulaa!!! Ei sille parempia syitä kaivata.
Kuulostaa aika jännältä, "Voin toki olla väärässä (ja jos olen, pyydän anteeksi Suomenkielisen wikipedian perustajalta); mutta pelkään pahoin että Suomenkielinen wikipedia teknisesti luotiin samanaikaisesti ison ryppään muita maailmankieliä kanssa, kun wikipedia oli tehnyt periaatepäätöksen että jokaiselle kielellä joka sitä haluaa, luodaan wikipediansa."
Itse mietin että, miten on valittu ensimmäinen/ensimmäiset ylläpitäjät suomenkieliseen wikipediaan, käytännössä tyhjästä. Vai onko halukkaat vaan ruvenneet ylläpitäjiksi. Kun taas miettii minkälainen tämä olisi ilman ylläpitäjiä, on tulos varmasti aika selvä, ilman että tarvitsee edes mainita sanaa Vandalismi. Kiitokset Ylläpidolle! --Mc vilzu 1. lokakuuta 2007 kello 16.24 (UTC)

Ruotsinkielinen kontribuutio[muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen ruotsinkielinen kontribuutio on sitten saatu: Gerby ilmestyi jostakin. Miten näihin pitäisi reagoida? Mielestäni "svedupetterit" pitää ohjata ruotsinkielisen Wikipedian puolelle, mutta jotakuinkin kohteliaasti. Yritin tehdä sen, mutta kun en oikein osaa tuota kieltä niin joku viisaampi voisi ehkä ottaa kantaa. Tarvitaanko etusivulle kielipoliittinen manifesti tai jotain? Sellainen olisi myöskin hyvä peikkomagneetti, mistä tulee ylläpito-ongelmia. -- JIS

Jos tämä jää yksittäistapaukseksi, ei varmaankaan kannata ruveta massiivisiin toimenpiteisiin. Tuon Gerbyn mielipiteille voisi kylläkin tehdä jotain... -- tsk

Erilainen kuin muut[muokkaa wikitekstiä]

Yksi ajatus. Tästä mestasta pitää saada ajan mukaan niin erilainen kuin suinkin verrattuna enkku-wiikipediaan. Käyttäjä ei saa koskaan unohtaa että tämä on suomalaisten tekemä wikipedia, eikä mikään käännetty ja sovellettu versio tuosta enkkujen wikipediasta.

"Niin erilainen kuin suinkin" nyt on kenties hieman liikaa vaadittu, mutta mielestäni suomenkielisen Wikipedian pitäisi nykyistä enemmän keskittyä luontaiseen aiheeseensa -- Suomeen. Ei sinällään että minulla nyt olisi mitään Jin-dynastiaa vastaan, mutta eikö ole aika kummaa että tätä kirjoittaessa mm. Mannerheim ja Sibelius ammottavat tyhjinä? Japanilainen Wikipedia, jossa myös hengailen, on kooltaan vain 30k sivua (vrt. englannin 200k), mutta se on jo nyt kenties maailman paras tiedonlähde japanilaisista asioista. Soisin fi-wikipediankin ottavan oppia. --Jpatokal 08:56 helmi 18, 2004 (UTC)
Jin-dynastian ja kumppaneiden kirjoittajana tuntuu siltä että tuo vaatii vastausta. Vapaaehtoisvoimin tehtynä projektina Wikipedia on, varsinkin näin pienenä kuin suomalainen wp tällä hetkellä, väkisinkin kallellaan tekijöidensä mielenkiinnonkohteiden mukaan. Vaikka tuolta vielä muutama dynastia puuttuukin, rohkenen väittää että tämä on jo nyt paras netistä löytyvä suomenkielinen lähde Kiinan historiasta, muutaman artikkelin osalta saa kaivella jonkin aikaa löytääkseen vastaavat tiedot englanniksikaan. Mielestäni se on hyvä asia, kaikki hyödyllinen tieto mitä täältä löytyy tuo tänne lisää potentiaalisia kirjoittajia, ja ne Kiinan historiasta jotakin etsivät jotka tänne päätyvät saattavat sitten kirjoittaa vaikkapa Mannerheimista tai Sibeliuksesta kun huomaavat puutteen. Itselläni on paljon muutakin tekemistä kuin kirjoitella tänne, joten joko kirjoittelen siitä mikä kiinnostaa siksi että se on kivaa tai en kirjoita ollenkaan. Oletan että muut tekevät samoin. Todennäköisesti joskus tänne eksyy joku jota Mannerheim, Sibelius tai muut "suomalaiset" asiat kiinnostavat, ja hän sitten kirjoittanee niistä. Identiteetistä tuskin kannattaa ottaa painetta, rohjetaan vain olla sellaisia kuin olemme eikä yritetä väkisin olla vaikkapa suomalaisia. -- Jpta 13:20 helmi 18, 2004 (UTC)
Jokainen kirjoittaa siitä, mikä kiinnostaa. Vahva identiteetti on sitä, että on oma itsensä. Jos Mannerheim ja Suomen historia kiinnostaa, voi toki kirjoittaa siitä. Wikipediasta ei lopu paperi kesken, joten jokainen aihe on tärkeä. Jos lähdetään luettelemaan aiheita, joista ei pitäisi kirjoittaa, ollaan mielestäni ajauduttu kauas Wikipedian ajatuksesta. Tero 14:26 helmi 18, 2004 (UTC)
Jos näin noviisina sallinnette kommentoida, mielestäni on turha lähteä erityisesti erikoistamaan suomenkielistä wikipediaa nimenomaan Suomen asioihin. Asiassahan on tietynlainen ajatusristiriita sinänsä, että suomenkielisen wikipedian potentiaalinen käyttäjäkuntahan on nimenomaan suurimmaksi osaksi suomalaista, joilla olettaisi olevan Suomesta jo ihan suht'hyvä kansalaistuntemus. Ei tietenkään sillä että Suomesta olisi minusta mitenkään huonompi kirjoittaa kun ulkomaista (vaikka tietty saattaa olla suositeltavaa kirjoittaa hyviä artikkeleita nimenomaan Suomesta - jonkun "Sibelius oli suomalainen säveltäjä"-tyngän anti jäänee suomalaiselle aika köykäiseksi"). Kaikki tietty kirjoittaa mistä tykkää, näin minä sen näen. - JP 14:36 helmi 18, 2004 (UTC)
Wikipedia on kuitenkin siitä jännä juttu, että tämä on hyvin pitkälti altruistinen projekti -- tästä ei ole iloa ellei siitä ole muillekin iloa. Harvaa ulkomaalaista oikeasti kiinnostaa esim. Helsingin metron historia, ja tuskinpa aihe kovinkaan montaa suomalaistakaan koskee... mutta arvelisin, että tälle aiheelle fi-wikipedian potentiaalisia lukijoita on silti enemmän kuin en-wikipediassa. Kiinan dynastioiden potentiaalinen lukijakunta taas on melko varmasti isompi en:issä ja varmaan vieläkin isompi zh:n puolella.
Summa summarum, oma tavoitteeni on saada fi-wikipedia yli sen kriittisen massan, että tästä alkaa olla enemmistölle hyötyä. Google rankkaakin saittimme jo melkoisen korkealle, nyt kun vaan saisi sitä sisältöä hieman lisää... Jpatokal 07:17 maalis 3, 2004 (UTC)
Hyvä pointti ja hieno tavoite. Kumoampa samaan yhteyteen vastaväitteeni siitä että suomalaisiahan tässä itsekin ollaan ja silti Kiinan dynastiat kiinnostavat huomattavasti enemmän kuin Helsingin metro toteamalla ettei asiasta koskaan tule etsittyä tietoa suomeksi kun sitä ei yksinkertaisesti ole, tai ei ollut ennen suom. wikipediaa. Monikielinen tiedonhaku tietysti voisi auttaa asiaa. Edellisestä argumentista voisi kuitenkin johtaa sellaisenkin johtopäätöksen että asioista kuten Kiinan historiasta pitäisi kertoa suomalaisille kun Suomen koulutusjärjestelmä valitettavasti jättää monituhatvuotisen historian yleensä sivulauseeseen. Kunhan täällä ylipäänsä historia on kunnolla katettuna voi olla hyvinkin hyödyllistä päästä katselemaan että mitäs samaan aikaan tapahtui 8000 km päässä. Ja toisaalta kun ne dynastiat kerran on kirjoitettu, on niihin hauska vetää linkkejä nykyaikaisista osista, jotka voivat kiinnostaa esim. matkailijoita, taustatiedoksi.
Siis on hyvä että kerrotaan erilaisista asioista. On kovin vaikea sanoa mikä suomalaisia kiinnostaa, joten sisältöä kaikesta tarvittaisiin paljon lisää. Ehkä vähemmän kiireellisesti Kiinan muinaishistoriasta (koska se on jollakin tasolla katettu) kuin jostakin muusta aiheesta. Katsotaanpa mitä seuraavaksi syntyy. -- Jpta 07:58 maalis 3, 2004 (UTC)
Erilaisuuden tavoittelusta erilaisuuden vuoksi ei ole hyötyä. Luulisin Wikipedian saavan osallistujia juuri englanninkielisen wikipedian maineella ja linkityksellä. Toimivan mallin kopioinnissa ei ole mitään häpeämistä. Tero 14:26 helmi 18, 2004 (UTC)

Jos jotain niiden toimintatapaa hetken aikaa myötäillään täällä, kun parempaakaan ei ensalkuun keksitä, heti kun keksitään, suosittelisin että otamme käyttöön omat juttumme. En missään nimessä tarkoita, että itse WikiWiki filosofiasta luovuttaisiin. Saati sitten Neutraali Näkökulma ihanteesta. Mutta itse käytännön työtavat ja sisäiset kontrollit täytyy sovittaa suomalaiseen luonteeseen, muuten hommasta ei tule mitään. Me olemme esimerkisi paljon tottuneempia talkootyön mekanismeihin, ja loppujen lopuksi paljon homogeenisempaa poppoota kuin Enkku-Wikipedian väki...

Ei tänne välttämättä tarvita mitään maitolaituria kun siellä on kyläpumppu, tai sitten tarvitaan, mistä minä tiedän. Saattaa myös olla, että oma keskustelusivu joka asialle joka sen ansaitsee, voisi toimia yhtä lailla hyvin (ja sitten vaikka Luettelo Suomenkielisen Wikipedian Keskusteluista jonka lopussa olisi tilaa keskustelun avauksille ja/tai kysymyksille/kommenteille jotka eivät vielä sovi mihinkään olemassa olevaan keskusteluun)

Linkit muista Wikipedioista[muokkaa wikitekstiä]

Outi kirjoitti: Suomenkielisestä Wikipediasta on lenkki moneen muuhun, mm. ruotsalaiseen Wikipediaan. Ruotsalaisessa on lenkki moneen, mutta ei suomalaiseen. Miksi? Osaako joku tehdä asian hyväksi jotain - minä en. Pienempiähän tässä vielä ollaan, mutta ei kai huonompia? Outi

Tarkoittanet että ruotsinkielisistä artikkeleista on viittauksia muunkielisiin, muttei suomenkielisiin artikkeleihin? Jos haluaa esimerkiksi ruotsinkielisestä Wikipediasta jostain artikkelista viittauksen suomenkieliseen, voi tehdä näin: muokkaa kyseistä ruotsinkielistä sivua (Redigera denna sida), ja kirjoita artikkelin perään, omalle rivilleen [[fi:artikkeli]]. Esimerkiksi ruotsinkielisessä biologi-artikkelissa on jo viittaus suomenkieliseen artikkeliin biologia, ja se on tehty siten että artikkelin lopussa on omalla rivillään teksti [[fi:Biologia]]. Linkkejä lisäilevät sekä itse ruotsinkielisen Wikipedian kirjoittajat että myös muunkieliset jotka haluavat lisää tätä kielienvälistä "yhteistyötä". Se, että suomenkielisiin artikkeleihin ei ole vielä niin kovasti viittauksia, johtuu varmaan vain siitä että tämä suomenkielinen projekti on nuorempi eikä muistakaan kielistä ole yhtä paljon viittauksia suomenkieliseen Wikipediaan. Viittaustahan ei voi kuitenkaan lisätä ennen kuin tietää, joko muunkielisestä Wikipediasta olevan viittauksen tai itse kielen (suomi) osaamisen ansiosta, mikä artikkelin suomenkielinen nimi on. -- TJ
En tiedä MediaWikin toiminnasta mitään, mutta olisiko mahdollista tehdä tästäkin automaattisesti päivittyvä osa sivuja? Eli kun tehdään uusi kieliversio (vaikkapa suomenkielinen ekologia), tämä lisättäisiin automaattisesti kaikille ekologia-sivuille. Tai sitten jossakin paikassa voisi kootusti ilmoittaa, että nyt on suomenkielinen ekologia-artikkeli, linkitettäköön se. -- Klehti
Taikka niin, että Wikipediassa olisi jokin toiminto, jolla saisi edes haettua valmiita ehdotuksia muunkielisten sivujen linkityksistä. Eli jos järjestelmälle kertoo jonkin artikkelin vastineen englanninkielisessä Wikipediasta, Wikipedia osaisi hakea englanninkieliseltä sivun linkityksistä alkaen rekursiivisesti ehdotuksia muunkielisistä vastaavista artikkeleista.
Tähän tarkoitukseen on olemassa scriptejä joita voi ajaa omalla koneellaan. en:Wikipedia:Bots. Nämä eivät kyllä ole ihan helppoja käyttää. -- Jniemenmaa 11:07 syys 14, 2004 (UTC)
Olen tehnyt tätä varten helppokäyttöisen webbikäyttöliittymän [1], mitä olen jo parissa paikassa mainostanutkin. Esim. täytä en ja bottle, niin saat kaikki sivulinkit mitä millään sivulla on saavutettavissa englanninkielisen sivun kautta sanaan pullo. Jos lisäät vielä kolmanteen kenttään fi, niin se poistaa fi-linkin, jolloin lista on suoraan laitettavissa uudelle suomenkieliselle sivulle "pullo". Uusimmassa versiossa lista on jopa hassussa "Wikipedia-aakkosjärjestyksessä." -- Prhi