Welcome to Hard Times

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Welcome to Hard Times
Kirjailija E. L. Doctorow
Kustantaja Simon & Schuster
Julkaistu 1960
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Welcome to Hard Times on yhdysvaltalaisen kirjailijan E. L. Doctorowin esikoisromaani vuodelta 1960.[1] Sen tapahtumapaikka on Hard Times -niminen pieni paikkakunta Dakotan territoriossa. Kun tyhjäntoimittajahulttio saapuu Hard Timesiin ja ryhtyy terrorisoimaan kaupunkia raiskaamalla, murhaamalla ja tuhopolttamalla, henkiin jääneet aloittavat jälleenrakennuksen. Lyhyen romaanin keskeinen teema on kirjan henkilöiden suhde pahaan, jota edustaa pelko "Bodiesta tullutta miestä" kohtaan.[2] New York Timesin arviossa kirjassa nähdään yhtymäkohtia Joseph Conradin teokseen Pimeyden sydän:

»Romaanin keskeinen teema saattaa olla se, että pahaa voi vastustaa vain voimankäytöllä: kun järjen kontrolli, joka pitää ihmisen elämää järjestyksessä, vaimenee, tulee tuho. Conrad on sanonut sen mainiosti teoksessaan Pimeyden sydän, mutta Doctorow on sanonut sen tehokkaasti. Hänen kirjansa on hieno ja dramaattinen, jännittävä ja onnistuneen vertauskuvallinen.[3]»

Juri Nummelinin mukaan se "purkaa kaikki länkkärien perustilanteet osiinsa, ja jäljelle jää vain tyhjyyttä ja kauhua". Elokuvakäsikirjoitusten lukijana työskennellyt Doctorow ryhtyi kirjoittamaan lännenromaanista omaa versiotaan, jossa genren asetelmat kääntyisivät ylösalaisin.[4]

Tarina alkaa, kun paikkakunnalle saapuu paha mies, "Bodiesta tullut mies" ("Man from Bodie"). Hän ampuu puusepän ja baarinpitäjän ja raiskaa prostituoidun, ja ennen lähtöään hän sytyttää kylän tuleen. Autioon kylään jää vain kaupungin epävirallinen pormestari Blue, järkensä menettävä Molly, puusepän poika Jimmy ja puhumaton intiaani John Bear. Blue ryhtyy toimeen kylän henkiin herättämiseksi. Kylään saapuu venäläinen Zar-niminen mies mukanaan kolme prostituoitua ja vaunullinen viskiä, jolloin lähiseudun kaivosmiehet palaavat kylään, joka alkaa herätä eloon. Pahan varjo häilyy kuitenkin yhteisön yllä, ja tuho kohtaa kylän jälleen.[4]

Burt Kennedy on ohjannut kirjan pohjalta elokuvan Muukalainen lähestyy (1967),[1] joka ei yllä Doctorowin romaanin tasolle[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Welcome to Hard Times Turner Classic Movies. Atlanta: Turner Broadcasting System (Time Warner). Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  2. a b David Abrams: Welcome to Hard Times 22.7.2015. The Quivering Pen. Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  3. Wirt Williams: Welcome to Hard Times New York Times. 25.9.1960. Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  4. a b Juri Nummelin, Villi länsi ei ole koskaan ollut entisensä. Parnasso 4/2016 s. 46

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]