Vlad Filat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vlad Filat

Vladimir Filat (s. 6. toukokuuta 1969 Lăpușna) on moldovalainen poliitikko, maan pääministeri aikavälillä 25. syyskuuta 2009–25. huhtikuuta 2013. Pääministerinä häntä seurasi virkaatekevä pääministeri Iurie Leancă (25. huhtikuuta 2013 – 30. toukokuuta 2013).

Filat suoritti asepalveluksensa Simferopolissa ja Sevastopolissa ja opiskeli lakia Romanian Iașin yliopistossa vuodesta 1990. Vuoteen 1998 asti hän työskenteli lähinnä Romaniassa.

Filat oli Dumitru Diacovin johtaman sosiaalidemokraattisen Demokraattisen puolueen jäsen sen perustamisesta, vuodesta 1997. Hänet nimitettiin 1998 talousministeriön yksityistämisviraston johtajaksi. Hänestä tuli puolueen varajohtaja 2000 ja 2005 hänet valittiin parlamenttiin. Vuonna 2007 hän pyrki myös Chișinăun pormestariksi.

Joulukuussa 2007 Filat valittiin Liberaalidemokraattisen puolueen (PLDM) johtoon sitä perustettaessa. Puolue on luonteeltaan kristillisdemokraattis-konservatiivinen ja EKP:n tarkkailijajäsen. Myös kristillisdemokraattisesta puolueesta siirtyi runsaasti kommunistien kanssa tehtävään yhteistyöhön pettyneitä jäseniä perustettavaan puolueeseen.

Sisäpoliittinen kriisi 2009-2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuun 2009 vaaleissa Filatin Liberaalidemokraattinen puolue sai 16,57 % äänistä. Modlovan kommunistipuolueen voittamien vaalien jälkeen syttyi mellakoita ja oppositio kieltäytyi osallistumasta äänestyksiin parlamentissa. Maahan ei saatu valittua uutta hallitusta eikä presidenttiä. Presidentti ja kommunistipuolueen johtaja Voronin, jolla kahden presidentin virkakauden enimmäisaika oli täyttymässä, määräsi uudet vaalit. Heinäkuun 2009 vaalien jälkeen, joissa kommunistit menettivät enemmistön, muut puolueet liittoutuivat eurooppaintegraatiota ajaneeksi Alianța pentru Integrare Europeană -liittoumaksi, jonka tuella Filat nimitettiin pääministeriksi. Uutta presidenttiä ei sen sijaan saatu valittua kommunistien vastustaessa riittävällä määrävähemmiställään Marian Lupun valintaa; tuolloisen perustuslain mukaan parlamenttiedustajista 3/5 piti saada ehdokkaan taakse. Tuolloin vt. presidentti Mihai Ghimpu ilmoitti kansanäänestyksestä, jossa muutettaisiin perustuslakia siten, että presidentti valitaan kansanäänestyksellä ja sen jälkeisistä uusista parlamenttivaaleista syksyllä 2010. Perustuslain muutos ei mennyt läpi, mutta Filatia tukeva liittouma lisäsi edelleen niukasti ja jäi kahden paikan päähän presidentin valintaa tarvittavasta paikkamäärästä. Vuonna 2012 presidentti saatiin lopulta valittyua, kun ehdokkaaksi tuotiin puoluemaailman ulkopuolelta tullut Nicolae Timofti, joka oli arvostettu tuomari ja kolme kommunistia siirtyi ryhmästään riippumattomiksi kansanedustajiksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moldovan lippu Moldovan pääministerit
Valeriu Muravschi | Andrei Sangheli | Ion Ciubuc | Ion Sturza | Dumitru Braghiş | Vasile Tarlev | Zinaida Greceanîi | Vlad Filat