Vlad Filat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vlad Filat

Vladimir Filat (s. 6. toukokuuta 1969 Lăpușna) on moldovalainen poliitikko, maan pääministeri 25. syyskuuta 2009 lähtien.

Filat suoritti asepalveluksensa Simferopolissa ja Sevastopolissa ja opiskeli lakia Iașin yliopistossa vuodesta 1990. Vuoteen 1998 asti hän työskenteli lähinnä Romaniassa.

Filat oli Dumitru Diacovin johtaman sosiaalidemokraattisen Demokraattisen puolueen jäsen sen perustamisesta, vuodesta 1997. Hänet nimitettiin 1998 talousministeriön yksityistämisviraston johtajaksi. Hänestä tuli puolueen varajohtaja 2000 ja 2005 hänet valittiin parlamenttiin. Vuonna 2007 hän pyrki myös Chișinăun pormestariksi.

Joulukuussa 2007 Filat valittiin Liberaalidemokraattisen puolueen (PLDM) johtoon sitä perustettaessa. Puolue on luonteeltaan kristillisdemokraattis-konservatiivinen ja EKP:n tarkkailijajäsen. Myös kristillisdemokraattisesta puolueesta siirtyi runsaasti kommunistien kanssa tehtävään yhteistyöhön pettyneitä jäseniä perustettavaan puolueeseen.

Huhtikuun 2009 vaaleissa Filatin Liberaalidemokraattinen puolue sai 16,57 % äänistä. Kommunistien voittamien vaalien jälkeen syttyi mellakoita ja oppositio kieltäytyi osallistumasta äänestyksiin parlamentissa, joten maahan ei ole saatu valittua uutta hallitusta eikä presidenttiä. Presidentti Voronin määräsi uudet vaalit. Heinäkuun vaalien jälkeen, joissa kommunistit menettivät enemmistön, muut puolueet liittoutuivat Alianța pentru Integrare Europeană -liittoumaksi, jonka tuella Filat nimitettiin pääministeriksi. Uutta presidenttiä ei sen sijaan saatu valittua kommunistien vastustaessa Marian Lupun valintaa. Tuolloin vt. presidentti Mihai Ghimpu ilmoitti kansanäänestyksestä, jossa muutettaisiin perustuslakia siten, että presidentti valitaan kansanäänestyksellä ja sen jälkeisistä uusista vaaleista. Perustuslain muutos ei mennyt läpi, mutta Filatia tukeva liittouma lisäsi edelleen niukasti paikkojaan ja jäi kahden paikan päähän presidentin valintaa tarvittavasta paikkamäärästä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moldovan lippu Moldovan pääministerit
Valeriu Muravschi | Andrei Sangheli | Ion Ciubuc | Ion Sturza | Dumitru Braghiş | Vasile Tarlev | Zinaida Greceanîi | Vlad Filat