Viisisataa-rommi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viisisataa-rommi
Korttimäärä 52–54 (2–4 pelaajaa)
104–108 (3–8 pelaajaa)
(molemmat valinnaisella määrällä jokereita)
Pakkatyyppi peruskorttipakka
Pelaajamäärä 2–8
3–5 (paras)
Korttien järjestys suurimmasta pienimpään A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3-2-A (ässä voi olla yksi tai neljätoista, mutta ei samaan aikaan)
Peliaika 20 minuuttia
Pelisuunta myötäpäivään

Viisisataa-rommi eli pinochle-rommi tai vain viisisataa[1][2] on suosittu muunnelma rommista.[3] Canastan ja useiden muiden pelien uskotaan olevan kehitetty tästä tunnetusta rommin muodosta.[4][5][6][7][8] Viisisataa-rommin erottuva piirre on, että siinä pelaaja laskee yhteen pöydälle asettamiensa settien arvon. Sitä voi pelata 2–8 henkilöä, mutta paras määrä peliin on 3–5 henkilöä.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kortit ja jakaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisisataa-rommia pelataan tavallisella korttipakalla. Pelaajat päättävät käyttävätkö jokereita ja jos käyttävät, niin yhtä vai kahta. Jos pelaajia on viisi tai enemmän käytetään kahta korttipakkaa ja 0–4 jokeria pelaajien valinnan mukaan.

Pelaajat nostavat pakasta korttikasan, niin että seuraaville jää kortteja nostettavaksi. He kääntävät kasansa, ja se, jolla on pienin kortti jakaa kortit ensimmäisenä. Ässä on tässä arvoltaan yksi. Jakaja sekoittaa ja hänen oikealla puolellaan istuva nostaa. Tämän jälkeen jakaja jakaa pelaajille kortteja myötäpäivään kuvapuoli alaspäin. Jaettavien korttien määrä riippuu pelaajien määrästä.

Pelaajien määrä Jaettavien korttien määrä
2 pelaajaa 13 korttia
3 tai enemmän pelaajia 7 korttia

Jäljelle jäävä pakka laitetaan pelaajien keskelle, jotta kaikki ylettyvät siihen. Pakan päällimmäinen kortti asetetaan kuvapuoli ylös päin pakan viereen. Aloittava päättää ottaako pöydällä olevan kortin vai nostaako pakasta kortin. Vuoronsa jälkeen pelaaja pistää pakan viereen jonkun korttinsa. Jos pelaaja nosti vuoronsa alussa pakasta kortin hän asettaa jonkun korttinsa pakan vieressä olevan kortin päälle siten, että se alempi näkyy. Erän päätyttyä sen jakajan vasemmalla puolella istuvasta pelaajasta tulee seuraavan erän jakaja.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja nostaa kortin joko pakasta tai sen vieressä olevasta kasasta. Pelin edetessä pakan viereen on alkanut muodostumaan kasa, jonka kaikki kortit näkyvät. Pelaaja saa ottaa vuoronsa alussa kasan keskeltä kortin, mutta on laitettava se samalla vuorolla pöytään (joko osana settiä tai setin jatkoksi) ja nostettava sen päällä olleet kortit. Jos pelaaja nosti kasan päällimmäisen kortin, hänen ei tarvitse laittaa pöytään mitään. Vuoron lopussa pelaaja poistaa valitsemansa kortin pakan vieressä olevaan pinoon, niin että edelliset kortit näkyvät.

Pelissä pöytään laitetaan kortteja ja yritetään päästä käden korteista eroon. Pelaaja laittaa pöydälle eteensä settejä tai jatkaa siellä olevia. Pöytään laitettavan setin täytyy muodostua vähintään kolmesta kortista, jotka joko muodostavat maasuoran tai ovat kolme tai neljä samaa numeroa. Pöydällä olevia settejä voi jatkaa kädessä olevilla korteilla esimerkiksi, jos pöydässä on 8, 9 ja 10 suora ja pelaajalla on kädessään 7, hän voi laittaa sen suoran jatkoksi. Hän voi myös laittaa sen 7:n, 7:n ja 7:n muodostamaan samannumeroisten settiin. Jos pelaajalla on jokeri ja Q, hän voi laittaa ne aiemmin mainitun suoran jatkoksi tehden jokerista J:n. Pelaaja voi laittaa A:n J, Q ja K suoraan neljänneksitoista tai 2, 3 ja 4 suoraan ykköseksi. Kolmen ässän setissä ässä on arvoltaan neljätoista. Pelaaja voi myös jatkaa vastapelaajien settejä, mutta kortit, joilla jatkaa kannattaa asettaa eteensä mahdollisten omien settien viereen, jotta muistetaan mikä on kenenkin kortti.

Erä loppuu, kun joku pelaajista on saanut asetettua kaikki korttinsa eteensä pöydälle niin, että pinoon laitettava kortti on hänen viimeinen korttinsa. Pelaajan viimeisen kortin voi myös laittaa setin kanssa pelaajan eteen pöydälle tai se voi myös jatkaa jotain settiä.

Pisteiden lasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erän loputtua pelaajat laskevat pöydän korttien pisteet yhteen. Pelaajat, joiden käsiin jäi vielä kortteja vähentävät näiden korttien pisteet pöytänsä korttien pisteet. Korttien arvot menevät näin:

  • A (ykkösenä) - 9 ovat oman numeronsa verran.
  • 10 - K ovat kymmenen pistettä.
  • A (neljäntenätoista ja kädessä) 15 pistettä.
  • Jokerit sen kortin arvoisia, jotka ovat pöydässä ja kädessä 25 pistettä.

Pelin voittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin voittaa pelaaja, joka saa 500 tai enemmän pistettä.

Muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakajan gambiitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:500 rum#Dealer's gambit

Tämä peli on sama kuin viisisataa-rommi lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia. Pakassa on 54 korttia, joista kaksi on jokeria. Jotkut pelaavat 56 kortilla, joista neljä on jokereita. Toisin kuin tavallisessa rommissa, jaot mennään aina vastapäivään.

Jokaisen jaon alussa yksi jokeri poistetaan pakkauksesta. Sekoituksen ja jakamisen jälkeen jokeri asetetaan kuvapuoli ylöspäin pakan sivulle, joka on lähinnä jakajaa. Tämä on ”jakajan jokeri”, ja jakaja voi käyttää sitä milloin tahansa pelissä, ellei toisen pelaajan jokeri ole ”estänyt” sitä. Toinen jokeri sekoitetaan ja käsitellään loput kortit.

Jaon jälkeen, mutta ennen kuin kukaan pelaajista katsoo korttejaan, jakajan on nimettävä kyseisen erän jokerin vaikutus. Jakaja voi nimetä jokerin tekemään jonkin seuraavista:

  1. Villi kortti. Jokeria voidaan käyttää jokerina missä tahansa sarjassa tai järjestyksessä. Villi jokeri on nollan pisteen arvoinen.
  2. Kaksinkertainen. Jokeri kaksinkertaistaa minkä tahansa setin arvon. Jokeri asetetaan kuvapuoli ylöspäin minkä tahansa setin päälle, kun sellainen on pöydässä. Kun jokeri on lisätty settiin, se on sinetöity eikä siihen voi enää asettaa muita kortteja.
  3. Jokeria käytetään ”jakamaan” poistokasan valitun kortin kummaltakin puolelta. Nämä jaon sisäpuolella olevat kortit poistetaan sitten pelistä jäljellä olevan erän ajaksi. Jaon ulkopuolella olevat kortit lisätään pelaajien käteen. Normaalisti valittu kortti on käytettävä välittömästi joko asettamalla se sarjaan tai asettamalla se pöydällä olevaan settiin.

Jakajan jokeri voidaan ”estää” milloin tahansa pelissä asettamalla toinen jokeri kuvapuoli alaspäin sen päälle. Jos jakajan jokeri on estetty, jakaja ei saa käyttää sitä erän loppuun asti.

Jokerit ovat nollan arvoisia, jos ne ovat vielä pelaajien kädessä vuoron lopussa. Jokereiden käyttämättä jättämisestä ei ole seuraamuksia.

Jakaja voi käyttää jokaista jokerivaikutusta strategisesti parantaakseen asemaansa tai heikentääkseen muiden pelaajien asemaa. Tämän seurauksena tämä on erittäin strateginen muunnelma pelistä, joka voi johtaa pitkiin peleihin, joissa pisteet vaihtelevat merkittävästi. Tämän seurauksena jotkut pelaavat vain 250 pisteeseen.

Viisisataa-rommi pareittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuin tavallinen viisisataa-rommi, mutta pelataan pareittain. Siinä pareilla on yhteinen pöytä, mutta ei yhteisiä kortteja. Parit eivät näe toistensa kortteja.

Persialainen rommi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:500 rum#Persian rummy

Peli on sama kuin viisisataa-rommi pareittain, mutta poikkeuksilla. Pakassa on 56 korttia, joista neljä on jokereita.

Jokainen jokeri lasketaan 20 pisteen arvoiseksi, eikä niitä saa käyttää sarjoissa tai villeinä, vaan vain kolmen tai neljän jokerin seteissä. Mikä tahansa neljän saman numeron setti pisteiden arvo on kaksi kertaa normaalia suurempi. Siten neljä yhdessä laskettua jokeria on 160; kolme jokeria on 60 pisteen arvoinen, ja neljäs jokeri toisi normaalisti vain 20 lisää eli jokerit olisivat yhteensä 80 pistettä, mutta nyt pisteiden arvo on kaksi kertaa suurempi eli 160 pistettä. Esimerkiksi neljä kuutosta olisi normaalisti 24 pistettä, mutta nyt ne ovat 48 pistettä. Jos pelaaja pääsee eroon kaikista korteistaan, hänen tiiminsä saa 25 pisteen bonuksen.

Peli päättyy kahden jaon jälkeen. Parhaimman pistemäärän saanut tiimiosapuoli saa 50 pisteen bonuksen ja voittaa lopputuloksen ja vastustajan pisteiden erolla.

Nopea rommi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä muunnelmassa on vain yksi erä. Pelaaja, joka saa siinä erässä eniten pisteitä voittaa.

Rommi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelaaja vahingossa poistaa vuoronsa lopussa kortin, joka sopisi johonkin pöydän settiin, muut pelaajat voivat huutaa ”Rommi”. Sen nopeiten huutanut saa ottaa sen kortin ja laittaa sen setin jatkoksi johon olisi mennyt, mutta ei ottaa käteensä tai laittaa johonkin kädessään olevaan settiin.

Seitsemän kortin suora[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelaaja laittaa pöydälleen seitsemän kortin suoran, niin, että hänelle jää vain yksi kortti, joka menee poistoon, hänet palkitaan 500 pisteellä. Tämä tunnetaan myös ”Rommin mestarin kätenä”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saari, Mikko: Viisisataa-rommi Korttipeliopas. 4.12.2010. Viitattu 6.8.2022.
  2. Pinochle-rommi Korttipeli.org. Viitattu 6.8.2022.
  3. 500 rummy - Card Game Rules www.pagat.com. Viitattu 28.9.2021.
  4. Rodney P. Carlisle: Encyclopedia of play in today's society. London: SAGE, 2009. 831625599. ISBN 978-1-4522-6610-7, 1-4522-6610-7. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.9.2021).
  5. Edmond Hoyle, Albert H. Morehead, Richard L. Frey, Geoffrey Mott-Smith: The New complete Hoyle : the authoritative guide to the official rules of all popular games of skill and chance. New York: Doubleday, 1991. 21197036. ISBN 0-385-24962-4, 978-0-385-24962-1, 0-385-40270-8, 978-0-385-40270-5. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.9.2021).
  6. Stephanie Spadaccini: The big book of rules : board games, kids'games, card games, from backgammon and bocce to tiddlywinks and stickball. New York: Plume, 2008. 437399871. ISBN 978-1-4362-9523-9, 1-4362-9523-8, 978-1-4406-2688-3, 1-4406-2688-X, 978-1-4406-0042-5, 1-4406-0042-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.9.2021).
  7. William S. Root: Fun With Games of Rummy - America's Most Popular Game Including Canasta.. Read Books Ltd, 2016. 958120623. ISBN 1-4733-5669-5, 978-1-4733-5669-6. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.9.2021).
  8. Edmond Hoyle, Albert H. Morehead, Geoffrey Mott-Smith, Philip D. Morehead: Hoyle's rules of games : descriptions of indoor games of skill and chance, with advice on skillful play : based on the foundations laid down by Edmond Hoyle, 1672-1769. New York: Plume, 2001. 460720133. ISBN 978-1-101-08538-7, 1-101-08538-X, 1-101-10023-0, 978-1-101-09726-7, 1-101-09726-4, 978-1-101-10023-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.9.2021).