Viandenin linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viandenin linna Luxemburgissa.

Viandenin linna on Saksan ja Luxemburgin rajalla sijaitseva varhaisella keskiajalla rakennettu linnoitus. Se sijaitsee Viandenin kantonissa Luxemburgissa.

Linnan ensimmäiset ja vanhimmat osat on rakennettu jo 400-luvulla. Sen rakentaminen on ollut yhtenä alkusysäyksenä romaaniselle rakennustyylille, jota seurasi karolingien aikakausi ja josta tämä kausi otti ihanteita.lähde?

Linna oli Viandenin kreivikunnan keskus, ja se oli myös luxemburgilaisen abbedissa Yolanda Viandenilaisen (luksemb. Yolanda vu Veianen) syntymälinna. Suurin osa linnan rakennuksista on rakennettu vuosien 1000 ja 1300 välisenä aikana. Linna on historiansa aikana kokenut useita muodonmuutoksia. Siinä voidaan yleisesti havaita kaikkiaan yhdeksän eri rakennustyylin vaikutuksia aina 400-luvulta lähtien meidän päiviimme saakka.lähde?

Viandenin suvun vaakuna.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnan on vuodesta 1977 ollut Luxemburgin valtion omaisuutta ja sitä on restauroitu perinteitä kunnioittaen. Viandenin linnassa suoritetut arkeologiset kaivaukset ovat tuoneet esille linnan vanhimmat rakenteet ja ensimmäisen 800-luvulla rakennetun puolustusmuurin.lähde?