Unkarinpernaruoho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unkarinpernaruoho
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset eudicots
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Pernaruohot Sisymbrium
Laji: altissimum
Kaksiosainen nimi

Sisymbrium altissimum
L.

Katso myös

  Unkarinpernaruoho Wikispeciesissä
  Unkarinpernaruoho Commonsissa

Unkarinpernaruoho (Sisymbrium altissimum) on pernaruohojen sukuun kuuluva yksivuotinen ristikukkaiskasvi. Se kasvaa alkuperäisenä Itä-Euroopassa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unkarinpernaruoho on 30–80 senttimetriä korkeaksi kasvava niukkakarvainen, pystyvartinen tai isokokoisena leveä ja runsaasti haarova ruoho. Sen lehdistä alimmat ovat leveästi liuskoittuneita, ylemmät jakautuneet hyvin kapeiksi pareittaisiksi liuskoiksi. Unkarinpernaruohon kukat ovat pieniä, terälehdet ovat 5–8 millimetriä pitkiä. Lidut ovat 5–10 cm pitkiä, sivulle sojottavia ja hieman ylöspäin kaartuneita.[1]

Siementen kypsymisen jälkeen kuollessaan unkarinpernaruoho voi muuttua niin sanotuksi arokierijäksi.[1]

Unkarinpernaruoho Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa unkarinpernaruoho on harvinainen tulokaskasvi, jota on löydetty melkein koko maasta Hangosta Keski-Lapin korkeudelle. Enemmistö lajin havainnoista on yli 50 vuotta vanhoja.[1][2] Laji on uustulokas, jota pidetään eteläisimmässä Suomessa vakiintuneena. Sen kasvupaikkoja ovat liikennealueet, joutomaat, kaatopaikat ja myllyt. Helsingissä unkarinpernaruoho kasvaa myös merenrannoilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2010: Levinneisyyskartat (Unkarinpernaruoho Sisymbrium altissimum) 2011. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]