Uluru

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uluru
Uluru auringonlaskun aikaan
Uluru auringonlaskun aikaan
Korkeus 348 m, merenpinnasta 864 m
Prominenssi 348 m
Sijaintitiedot
Sijainti Pohjoisterritorio, Australia
Ulurumap.png
Geologia
Tyyppi Kivimuodostuma

Uluru eli Ayers Rock on jättimäinen kivimuodostuma Pohjoisterritoriossa, Amadeusjärven lähellä keskisessä Australiassa. Nimitys Uluru on aboriginaalien kieltä ja tarkoittaa 'kohtaamispaikkaa'.[1] Monet sen muodot, lähteet ja kalliomaalaukset kertovat myyttisestä uniajasta. Uluru onkin pyhä vuori aboriginaaleille. Sitä ympäröivät alueet kuuluvat Uluru-Kata Tjutan kansallispuistolle, ja lähin asutuskeskus on Yulara.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulurua pidetään usein virheellisesti monoliittina ja jopa maailman suurimpana kivenä. Se on kuitenkin osa paljon suurempaa, enimmäkseen maanalaista kalliota. Luonnonmuodostuman korkeus on ympäröivän tasangon pinnasta laskettuna 348 metriä, ja sen ympärysmitta 8 kilometriä. Lähistöllä on toinenkin, vähemmän tunnettu saman kivilajin muodostuma Kata Tjuta. Uluru vaihtaa väriään valaistuksen muuttuessa vuorokauden- ja vuodenajan mukaan. Varsinkin auringonlaskun aikaan se hehkuu erityisen punaisena. Lisääntynyt värikylläisyys johtuu kiviaineksen kiteistä, mutta kallio punertaa muutenkin luonnostaan ruosteen vuoksi, jota tulee luonnosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ernest Giles ja William Gosse olivat ensimmäiset eurooppalaiset löytöretkeilijät, jotka tutkivat Ulurun lähialueita 1870-luvulla. William Gossen johtama retkikunta näki Ulurun ensimmäistä kertaa 19. heinäkuuta 1873 ja Gosse antoi kivimuodostumalle nimeksi Ayers Rock Etelä-Australian silloisen pääministerin Sir Henry Ayersin kunniaksi.[2]

Kiipeilijöitä ja varoitusmerkki

Ulurun omistusoikeus palautettiin Pitjantjatjara-kansalle vuonna 1985, mutta palautuksen ehtona oli, että alue vuokrataan valtiolle kansallispuistoksi. Alkuperäisasukkaat haluaisivat kieltää kalliolle nousemisen pyhäinhäväistyksenä kokonaan, mutta kiipeäminen on edelleen suosittua. Ulurulle kiipeämisen kieltämisestä on keskusteltu jo pitkään, mutta vuonna 2013 se oli vielä sallittua.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cary Silver: The sunburnt country. The Rotarian, tammikuu 1993, s. 37. Rotary International. ISSN 0035-838X. (englanniksi)
  2. Early European history 6.10.2010. Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities. Viitattu 15.11.2010. (englanniksi)
  3. The message is clear: please don't climb Uluru 3.6.2013. ABC.net.au. Viitattu 14.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Uluru.
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.