Uimalakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkät hiukset uimarilla ovat haitaksi. Pitkät hiukset tyypillisesti pään takana uimalakin alla.

Uimalakki on uinnissa käytettävä päähine. Yleisimpiä materiaaleja ovat silikoni ja lateksi. On myös kankaasta ja elastaanista valmistettuja uimalakkeja. Uimalakkia käytetään useista syistä. Eri materiaaleista valmistettuja uimalakkeja käytetään eri tarkoituksiin. Kaikille uimalakeille yhteistä on hiusten peittäminen.

Erilaisilla uimareilla on eri syitä käyttää uimalakkia. Uimalakin käytöllä pyritään helpottamaan tai nopeuttamaan uintia. Myös hiusten suojaus on merkittävä syy. Uimalakin käytöllä on paljon hyötyjä ja ei juurikaan haittoja.

Hiukset ja korvat aiheuttavat uidessa vastusta. Tämä on yleensä haitallista etenkin kilpauinnissa. Uimalakki pitää hiukset paikallaan ja tekee päästä virtaviivaisemman. Tästä syystä melkein kaikki kilpauimarit käyttävät uimalakkia.

Uima-altaiden kloorivesi ja merten suolainen vesi vahingoittavat hiuksia. Hiukset ovat uinnin jälkeen kuivat ja takkuiset. Etenkin värjätyissä ja vaaleissa hiuksissa vaikutus näkyy nopeasti. Vaaleat hiukset voivat muuttua vihertäviksi kloorivedessä usein uidessa. Uimalakki suojaa hiuksia näiltä vaikutuksilta tehokkaitten.

Kilpauintiin tarkoitettu uimalakki on suunniteltu erittäin sileäksi. Myös korvat ja uimalasit ovat uimalakin alla veden vastuksen vähentämiseksi.

Uimalakki estää etenkin pitkiä hiuksia tulemasta naamalle uidessa. Hiukset pysyvät paikoillaan uimalakin alla ja tekevät uinnista helpompaa. Uimalakki estää hiusten irtoamisen uima-altaaseen. Irronneet hiukset tukkivat uima-altaiden vedensuodattimia. Tästä syystä uimahallit ja kylpylät suosittelevat uimalakin käyttöä. Joissain uimahalleissa uimalakin käyttö voi olla pakollista, koska se helpottaa huomattavasti allasvesien puhtaanapitoa.

Lapsilla uimalakkia käytetään yleensä korvien suojaukseen. Pelkästään uimalakilla korvien suojaaminen on hankalaa. Yleensä uimalakkia käytetään pitämään korvatulpat paikoillaan. Yleensä korvat suojataan korvien putkituksen jälkeen mutta korvatulppien ja uimalakin käytöllä voidaan ehkäistä korvatulehduksia[1].

Uimalakin monien hyötyjen vuoksi monet uimaseurat ja uimakoulut suosittelevat tai edellyttävät jäseniltään uimalakin käyttöä. Uimaseuroilla on yleensä seuran nimellä ja logolla painatettuja uimalakkeja. Kyseisiä uimalakkeja käytetään esimerkiksi uintikisoissa.[2] Näin oman seuran uimarit on helpompi tunnistaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korvien putkitus Seppälääkärit. 30.1.2020. Viitattu 22.6.2020.
  2. Vanhempien tietopaketti Riihimäen Uimaseura ry. Viitattu 22.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]