Tykkitie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanha tykkitie Helsingin Mustavuorella.

Tykkitie on yleensä maastoon raivattu tie, jonka kantokykyä on lisätty kattamalla tien kansi ohuella hiekkakerroksella ja siihen asetelluilla keskenään tasamuotoisilla kivillä. Teiden tarkoitus on nimensä mukaisesti mahdollistaa tykkien ja/tai raskaiden pyörillä liikuteltavien laitteiden siirtäminen. Tyypillisiä tykkiteiden rakennuskohteita ovat muun muassa kiinteän ja siirrettävän rannikkotykistön linnakkeet ja it-patterialueet.

Tunnettuja tykkiteitä ovat Helsingin ulkopuolella ja Etelä-Suomen rannikolla sijaitsevat Rannikkotykistön linnakesaarten tykkitiet, jotka usein niiden vierille rakennettujen kapearaiteisten rautatiekiskojen ohella mahdollistivat raskaiden ammusten ja ampumatarvikkeiden juontamisen patterille. Samanlaisia lyhempiä tykkiteitä on havaittavissa Helsingin ilmatorjuntatykistöpattereita palvelleilla kehäalueilla.

Tykkitiet ovat säilyneet yllättävän hyväkuntoisina vuosien saatossa. Niihin voi tutustua muun muassa Isosaaren ja Örön linnakkeella, joihin tutustuminen on mahdollistunut vuodesta 2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]