Tulimaankoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulimaankoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Chile
Määrä kuollut sukupuuttoon
Alkuperäinen käyttö kalastuskoira, seurakoira ja "lämpötyyny"
Muita nimityksiä Perro fueguino, Perro yagán, Fuegian Dog, Tierro del Fuego Dog, Terra de Fuego Dog, Yaghan Dog
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Väritys mustavalkoinen, punaruskea tai valkoinen

Tulimaankoira (perro fueguino) on andienketun kesy, sukupuuttoon kuollut muoto[1][2]. Sitä kutsutaan myös ”yaghaninkoiraksi” (perro yagán) yaghan-intiaanien mukaan.lähde?

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulimaankoiraa on kuvailtu vain kahdessa 1800-luvun piirroksessa. Ensimmäinen juontaa juurensa vuoteen 1832 ja kuvaa yksilöä, jolla oli kettumainen pää ja runko, mutta pidemmät raajat. Toinen on vuodelta 1883, ja siinä esiintyy mustavalkoinen, pienipäinen, suippokuonoinen, vahvakaulainen ja tuuheahäntäinen pikkukoira.[3] Myöhempiä piirroksia ja kuvia on useita.

Vuonna 1883 Kap Hornilla vierailleen Kapteeni Martialin mukaan rodun karvapeite oli pitkä ja punaruskea[4]. Lisäksi romanialainen tutkimusmatkailija Julius Popper kuvaili sen pystykorvaisena ja kettumaisena, lisäten että se saattoi toisinaan olla kokonaan valkoinen[5].

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julius Popperin mukaan yksikään hänen näkemänsä tulimaankoira ei osoittanut koskaan aggressiivista käytöstä, eikä edes puolustanut isäntäänsä vaaran uhatessa.[5]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulimaankoira tulimaalaisheimoa kuvaavasta piirroksesta vuosien 1826–1836 väliltä.

Rodun arvellaan polveutuneen suoraan paikallisten metsästäjä-keräilijöiden kesyttämistä ketuista. Näin ollen kyseessä ei ollutkaan koirarotu, vaan kesytetty kettulaji, jota luultiin koiraksi.[6]selvennä Tulimaan intiaanit, erityisesti selknamit[6], ja yaganit, käyttivät sitä ehkä apunaan metsästyksessä. Metsästyksen lisäksi sitä saatettiin pitää myös seurakoirana ja lämmittäjänä kylminä öinä.[7]

Lontoon eläintarhan mukaan tulimaankoiria oli siellä näytteillä vuonna 1830, nimellä Terra de Fuego Dog.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karala, Maija.Viikon outo eläin: kirjava kettu. Erään planeetan ihmeitä, 11. tammikuuta 2013.
  2. It's true: identifying weird stuffed carnivorans is often not easy. Science Blogs, 18. heinäkuuta 2010.
  3. a b Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 491. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  4. Martial, L. Mision al Cabo de Hornos, la expedición científica francesa en la Romanche Julio de 1882 a setiembre de 1883, s. 225. Zaguier & Urruty Publications, 2005: Ushuaia.
  5. a b Popper, Julius. Atlanta, proyecto para la fundación de un pueblo marítimo en Tierra del Fuego y otros escritos. Eudeba 2003: Buenos Aires.
  6. a b Petrigh, Romina S. & Fugassa, Martín H. Molecular identification of a Fuegian dog belonging to the Fagnano Regional Museum ethnographic collection, Tierra del Fuego. 2013.
  7. Chapman, Anne. [https://www.persee.fr/doc/jsa_0037-9174_1977_num_64_1_2150 Economía de los Selk'nam de Tierra del Fuego, Journal de la société des américanistes, s. 138. Tome 64, 1977.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.