Toni Antone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toni Antone
Henkilötiedot
Koko nimi Viorel Mihaiu Antone
Syntynyt3. marraskuuta 1946 (ikä 77)
Grošeni, Romania
Kuollut27. joulukuuta 2022 (76 vuotta)
Ammatti muusikko, laulaja
Puoliso Helen Eva Christina Antone o.s. Killinen
Lapset Dan Antone[1]
Muusikko
Taiteilijanimi Toni

Viorel Mihaiu Antone eli Toni (s. 3. marraskuuta 1946 Groșeni, Arad, Romania) on romanialainen muusikko, vokalisti, kitaristi ja basisti.

Antone muutti Suomeen elokuussa 1974 Romaniasta jossa oli muusikko, ja tapasi siellä tulevan vaimonsa. Suomeen muuttonsa jälkeen hän on tuottanut ja äänittänyt musiikkia omassa studiossaan Helsingissä Lönnrötinkadulla 80-luvulla yhdessä muusikko Aarno Ranisen kanssa, ja on esiintynyt monissa eri kokoonpanoissa tunnettujen suomalaisten artistien kanssa aktiiviuransa aikana.

Onni Gideonin kanssa Antone teki vuosien ajan yhteistyötä, ja esiintyi vuonna 1992 hawaijimusiikin festivaaleilla Honolulussa. Hän on myös esiintynyt Euroopassa solistina paikallisten orkestereiden säestyksellä.

Hänen ensialbumiminsa oli Fine on my mind, se sisältää Country-musiikkia. Toisen albuminsa hän levytti Tuomo Tanskan kanssa, ja myöhemmin Pentti Lasasen ja muiden artistien kanssa hän levytti 70-vuotis julkaisualbumin. Esiintyi pääsolistina Ande Päiväläisen Jubileum orkesterissa. Country Roads -yhtye vuosina 1990–2002 joka esiintyi kesäisin Etelä-Suomen ravintoloissa joissa se kiersi esittämässä Country-showtaan.

Toni Antone Trio/kvartetti on orkesteri jonka kokoonpano on vaihdellut vuosien aikana. Se on viihdeorkesteri joka soitti tanssimusiikkia vuosina 1976–2018, ja esiintyi pääasiassa ravintoloissa. Orkesteri soitti myös monesti ”perheorkesterina”, kun siinä olivat mukana Tonin poika Dan Antone ja Risto Juvenius, joka on Dan Antonen velipuoli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dan Antone Polartuotanto. Viitattu 5.12.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]