Titian Ramsay Peale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Titian Peale

Titian Ramsay Peale (2. marraskuuta 1799 Philadelphia13. maaliskuuta 1885 Philadelphia) oli huomattava yhdysvaltalainen luonnontieteilijä, maalari ja valokuvaaja.

Titianin isä oli yhdysvaltalainen luonnontieteilijä Charles Willson Peale. Titian oli perheen kuudestoista ja nuorin lapsi. Jo nuorena hän avusti isäänsä tämän monilla tutkimus- ja keräysretkillä, joilla he keräsivät aineistoa Peale Museumiin. Perhe muutti Philadelphian lähelle Germantowniin, missä Titian opetteli keräämään ja piirtämään perhosia ja muita hyönteisiä. Vanhempien veljiensä tavoin Titian auttoi museonäytteiden säilömisessä ja varastoinnissa. Hän opiskeli anatomiaa Pennsylvanian yliopistossa.

Titianin piirustuksia julkaistiin Thomas Sayn American Entomologyssa jo vuonna 1816, ja pian tämän jälkeen hänet äänestettiin Academy of Natural Sciences-seuran jäseneksi. 1817 Titian otti osaa ANS:n retkelle Floridaan ja Georgiaan yhdessä Sayn, George Ordin ja William Macluren kanssa. Hän toimi Sayn apulaisena myös Rocky Mountains-retkellä 1819. Jälkimmäisen retken antina Peale luovutti 122 piirrostaan ANS:lle.

Peale tuotti piirroksia Sayn American Entomology (1824-28) ja Charles Lucien Bonaparten American Ornithology (1825-33) teoksiin. Hän teki keräysmatkan Floridaan myös Bonaparten kanssa.

1831 Peale julkaisi pamfletin nimeltä Circular of the Philadelphia Museum: Containing Direction for the preservation and preparation of objects of natural history. Peale Museumin maine kasvoi maailmanlaajuiseksi. Titian kehitteli tehokkaan menetelmän perhosten varastointiin, jossa näyte suljettiin tiiviiseen lasikantiseen laatikkoon.

Vuosina 1838–1942 Peale osallistui luonnontieteilijöiden johtajana Peacock-laivalla tehtyyn United States Exploring Expedition -tutkimusretkeen, jota johti luutnantti Charles Wilkes. Retkellä Peale keräsi ja säilöi suuren määrän luonnonhistoriallisia näytteitä ja toimitti niitä museoonsa. Peale kirjoitti matkastaan raportin Mammalia and Ornithology (1848). Raportti oli kuitenkin keskentekoinen ja sai tyrmäävän vastaanoton Wilkesin ja John Cassinin taholta. Cassin palkattiin laatimaan täydellinen raportti, joka julkaistiin 1858.

1. toukokuuta 1843 taloudelliset vaikeudet pakottivat Pealen myymään vararikkoisen museonsa Isaac Brown Parkerille. Näihin aikoihin hänen vaimonsa ja Florida-niminen tyttärensä kuolivat. Peale sai viran Yhdysvaltain patenttitoimistosta (U.S. Patent Office) Washingtonissa ja hänestä tuli yhdysvaltalaisen valokuvauksen pioneeri. Hän alkoi myös maalata öljyväreillä.

Peale kuvaili ja nimesi toistakymmentä tieteelle uutta lintulajia, muun muassa havaijinviirumesikon (Chaetoptila angustipluma) ja australiansuohaukan (Circus approximans).[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lepidoptera Americana: or Original Pictures of the Moths and Butterflies of North America. Philadelphia. 1833.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]